IMG_0566

Bedrijven nemen mensen met ondersteuningsnood op sleeptouw

ZAVENTEM/LEUVEN/HALLE/VILVOORDE – Een honderdtal Vlaams-Brabantse bedrijven neemt op donderdag 16 mei aanstaande deel aan DUOday, een werkbelevingsdag tijdens welke mensen met een ondersteuningsnood een duo vormen met een medewerker van een van de deelnemende bedrijven. Het finale doel is meer mensen met ondersteuningsnood aan het werk krijgen.

Traiteur André Claessens uit Zaventem, een bedrijf met 25 werknemers onder wie negen met een ondersteuningsnood, is overtuigd van de waarde van DUOday en het werken met personen met een ondersteuningsnood: “DUOday biedt je de kans om op een eenvoudige manier en zonder zware engagementen kennis te maken met de vaardigheden van mensen die spontaan niet in je focus liggen wanneer je wenst aan te werven”, aldus Claessens. “Ik heb een aantal jaar terug de knop omgedraaid en trek heel bewust mensen met een ondersteuningsnood aan. De dankbaarheid en de toewijding van deze personeelsleden is zeer groot. Bovendien zijn er tal van ondersteuningsmaatregelen die je als werkgever kan genieten. Ik vind het dan ook vreemd dat niet meer collega-ondernemers hierop inzetten.”

Werkbelevingsdag

DUOday is een werkbelevingsdag waarop werkzoekenden met een ondersteuningsnood omwille van sociale, medische, psychische, sensorische en fysieke redenen of leermoeilijkheden een duo vormen met een werknemer in een bedrijf. Het is voor bedrijven een eenvoudige en laagdrempelige manier om werkkrachten te ontdekken en kennis te maken met de voordelen voor werkgevers. Werkzoekenden krijgen op hun beurt de kans om hun talenten te tonen en kunnen hun beeld over een bepaalde job toetsen aan de realiteit.

Ondersteuningsmaatregelen onvoldoende gekend

De werkzaamheidsgraad van mensen met een ondersteuningsnood ligt op ongeveer 43%. Van de 20- tot 64-jarigen werkt in Vlaanderen 73%. Er staat dus nog zeer veel onbenut potentieel te popelen aan de zijlijn van de arbeidsmarkt. Bovendien blijkt uit recent onderzoek bij 250 bedrijven (*) dat de verschillende ondersteuningsmaatregelen niet genoeg gekend zijn bij werkgevers. Ruim 8 op de 10 ondervraagden met een aanwervingsbevoegdheid erkent in de studie dat ze daarin nog een weg af te leggen hebben. Ze vragen passende maatregelen om hen daarin te ondersteunen.

Drempel nemen

Uit het onderzoek blijkt evenwel dat heel wat werkgevers en HR-verantwoordelijken het potentieel van deze extra werknemerspool wel degelijk zien: 6 op 10 gaat akkoord met de uitspraak ‘Er is werk genoeg voor iedereen. Ook voor mensen met een arbeidsbeperking’. 4 op 10 HR-verantwoordelijken/werkgevers geeft echter aan dat er momenteel weinig aandacht wordt gegeven aan de integratie van mensen met een ondersteuningsnood in hun bedrijf. In deze tijden van hoogconjunctuur en toenemende arbeidskrapte staan werkgevers wel open voor modellen waar elk potentieel aan arbeidskrachten ontsloten wordt.

Greep uit deelnemende bedrijven

Bij de deelnemende bedrijven zitten onder andere Hubo (Herent), Koning Kevin (Leuven), Group Diederik & Co (Halle), Traiteur Claessens André (Zaventem), Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant, Dreamland (Vilvoorde) en de Wibra-filialen in Tielt-Winge en Diest. Ook de stadsdiensten van onder andere Leuven en Scherpenheuvel-Zichem doen mee.