Bedrijven verwelkomen mensen met een arbeidsbeperking

duodayTijdens DUOday op 24 maart stellen bedrijven een stageplaats ter beschikking aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Partners over heel het land zetten die dag het thema ‘werken met en als persoon met een arbeidsbeperking’ op de kaart. In Vlaams-Brabant nemen veel bedrijven deel.

“Mensen met een arbeidsbeperking moeten van meer werkgevers de kans krijgen om hen te overtuigen van hun kunnen”, zegt Sara Verbeeck. “Vaak kennen bedrijven niet de ondersteuningsmogelijkheden die werkzoekenden bijstaan in hun zoektocht naar een job.” Precies daarom riep GTB (Gespecialiseerde Trajectbepaling en -Begeleiding) de DUOday in het leven. Op DUOday zetten bedrijven hun deuren open voor werkzoekenden die omwille van een handicap, ziekte of na een ongeval moeilijker de weg vinden naar een job. De werkzoekende gaat die dag in duo met een werknemer van het bedrijf.

“De afgelopen edities van DUOdayzijn niet onopgemerkt voorbij gegaan”, zegt projectcoördinator Wannes Marivoet van GTB. “Wij merken bij beide partijen een mentaliteitswijziging. DUOday overtuigt werkgevers dat mensen met een arbeidsbeperking wel kunnen meedraaien in reguliere bedrijven. De werknemers die in begeleiding zijn merken op hun beurt dat ze wel een zinvolle werkervaring kunnen opdoen die rekening houdt met hun specifieke interesses en mogelijkheden.”

In Vlaams-Brabant neemt een waslijst bedrijven deel aan de DUOday: Sense Cleaning & Services uit  Tremelo, D’Store uit Bierbeek, vzw Storzo uit Zoutleeuw, De Malleboot uit Dworp, het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant uit Lubbeek,  LDC Meander uit Sint-Pieters-Leeuw, Your Mover Logistics uit Vilvoorde, T.A.E.uit Zellik, Infano uit Ternat, IBO Malleboot  uit Beersel, Sylvester Productions uit Wespelaar, De Okkernoot uit Vollezele, Het Anti-Kankerfonds uit Strombeek-Bever, Carrefour Market in  Aarschot, Crawford & Company uit Vilvoorde, Huis in de Stad uit Tienen, Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap uit Leuven, SBS SkillBuilderS uit Asse, Puuur uit Halle, Zeeman in Tienen en Leuven, Staca uit Kortenberg, De Aanstokerij uit Heverlee, de Stad Vilvoorde, Groep Maatwerk uit Tienen, Destiny uit Zaventem, thuishulp brabant uit Scherpenheuvel, Adecco Coordination Center uit Groot-Bijgaarden, Unique – Express Medical uit Zaventem en Asse, vzw pin uit Halle, KU Leuven – Bib Faculteit Sociale Wetenschappen, Zonnelied in Roosdaal, Tollembeek, Merchtem en Eizeringen, electronic design uit Ternat,  Vlaams Patiëntenplatform uit Heverlee , KU LEUVEN – Departement Biologie – Afdelingdierenfysiologie, Velo uit Heverlee,OCMW Grimbergen, Hema in Leuven en Tienen, VLM uit Leuven, Fnac Leuven, OCMW van Tienen, Bakkerij Bogaerde in Pepingen, OCMW van Zichem, Distriplat uit Asse, WZC Henri Vander Stokken uit  Pepingen.