AB Inbev Foto: BELGAIMAGE

Belangrijke aandeelhouder verkoopt 35 miljoen aandelen in AB InBev, handel tijdelijk geschorst

De handel in het aandeel van brouwer AB InBev is om 14 uur hervat na een eerdere schorsing in het kader van de aandelenverkoop door grootaandeelhouder Altria. Zowat een halfuur na hervatting is het 'openingsverlies' van ruim 3 procent uitgediept naar ruim 4 procent.

Eerder tijdens de handelsdag was het aandeel geschorst in afwachting van een tweede persbericht. De Belgisch-Braziliaanse brouwer had woensdagavond al aangekondigd dat tabakskreus Altria de intentie heeft 35 miljoen aandelen AB InBev te verkopen.

AB InBev koopt zelf zowat 3,36 miljoen aandelen terug voor een totaalprijs van 200 miljoen dollar, aan 54,76575 euro per aandeel. Altria heeft voorts een optie van 30 dagen toegekend aan de begeleidende financiële partijen om bijkomend 5,25 miljoen aandelen te kopen.

In een derde persbericht wordt nog een prijs van 56,71 euro per aandeel verduidelijkt voor de plaatsing, alsook 61,5 dollar voor gelieerde Amerikaanse effecten.
Bij afwikkeling van de miljardentransactie zal het belang van Altria - het vroegere Philip Morris bekend van onder meer het merk Marlboro - van ongeveer 10 naar ongeveer 8,1 procent dalen (of 7,8 procent als de optie wordt gelicht).

Altria was een grootaandeelhouder van SABMiller. Toen AB InBev de sectorgenoot overnam, de deal werd afgerond in 2016, werd het tabaksbedrijf ook aandeelhouder van AB InBev. Die aandelen moest Altria wel een tijd aanhouden, zonder ze dus te kunnen verkopen. Voor de Colombiaanse bierfamilie Santo Domingo is er in het kader van die overname een gelijkaardige constructie.