werkgever werknemer Foto: Shutterstock

Belg werkt gemiddeld elf jaar en vier maanden voor eenzelfde werkgever

De Belg werkt gemiddeld elf jaar en vier maanden bij dezelfde onderneming. De gemiddelde anciënniteit ligt daarmee iets hoger dan vijf of tien jaar geleden, berekende hr-organisatie Acerta. Werknemers hebben in hun carrière dus in totaal gemiddeld vier werkgevers.

Tegelijk is er wel een groot verschil tussen de grootste en de kleinste bedrijven, aldus Acerta. Bij kleine kmo's ligt de gemiddelde anciënniteit beduidend lager (tussen 6,5 en 8 jaar) dan in ondernemingen van 500 man of meer (gemiddeld 15,5 jaar). En ook per sector zijn er grote verschillen: de gemiddelde anciënniteit in de financiële sector bedraagt nu 26,6 jaar, tegen slechts 7,7 jaar in de handel.

In 2014 werkte een Belg gemiddeld 10,9 jaar bij dezelfde onderneming. Dat de anciënniteit toeneemt, is opmerkelijk gezien de coronacrisis die veel werknemers deed nadenken over het werk dat ze (willen) doen, aldus Acerta.

Daarnaast is er ook een grote instroom van jongeren, die doorgaans sneller van job veranderen. Maar daar staat tegenover dat er ook meer oudere werknemers zijn, omdat er langer gewerkt moet worden, en die wisselen minder snel van baan, aldus Acerta. Ruim elf jaar bij dezelfde werkgever staat ook niet gelijk aan een status quo, want de jobinhoud kan veranderen, luidt het nog.

Het hr-bedrijf baseerde zich op de gegevens van 340.000 werknemers bij meer dan 44.000 privébedrijven in België.