Beneo schuldig FOTO: TAB.

Beneo installeert industriële warmtepomp om CO2-uitstoot terug te dringen

Voedingsproducent Beneo uit Wijgmaal heeft een grote industriële warmtepomp geïnstalleerd. Daarmee wil het bedrijf energie terugwinnen uit afvalwater om de CO2-uitstoot van het bedrijf te verminderen. Op die manier zet Beneo zich in om hun productieprocessen duurzamer te maken.

"De installatie van deze warmtepomp is een belangrijke mijlpaal op het gebied van duurzaamheid voor ons", zegt operations managing director Ronald Vanhoegaerden. "Door onze CO2-uitstoot te verlagen, kunnen we immers onze impact op de planeet beperken. We zijn enkele maanden bezig geweest met het installeren van warmtewisselaars en extra leidingen in onze fabriek in Wijgmaal. Naar verwachting zal de warmtepomp in juni 2024 operationeel zijn."

De warmtepomp is deel van een reeks initiatieven van Beneo om duurzamer om te gaan met energie. De fabriek werk ook al volledig op groene stroom en het bedrijf heeft hun energieverbruik al geoptimaliseerd door frequentieomvormers te installeren. Ook de CO2-uitstoot van hun transport werd al verlaagd door in te zetten op vervoer over binnenwateren.

"De warmtepomp is onze recentste, maar zeker niet onze laatste stap. Het is de logische voortzetting van de geïntegreerde aanpak van de waardeketen die Beneo de komende jaren zal blijven volgen", besluit Vanhoegaerden.