Nieuws Vlaams Brabant Bereal ontwikkelt barometer voor vastgoedsector

Bereal ontwikkelt barometer voor vastgoedsector

Bereal ontwikkelt barometer voor vastgoedsector

vastgoedsectorDe Belgische vastgoedmarkt kampt blijvend met een imagoprobleem, ook al kende de sector de jongste jaren een golf van professionalisering. Het Leuvense communicatiebureau Bereal en Wes bundelden de krachten om het vertrouwen of wantrouwen voor het eerst concreet in kaart te brengen. Ze ontwikkelden daarvoor de Real Estate Trust Barometer, die zich specifiek richt tot de ruime vastgoedsector. De meest opvallende vaststelling is dat de sector middelmatig tot slecht scoort qua vertrouwen.

De eerste Real Estate Trust Barometer is het werk van communicatiebureau Bereal, gespecialiseerd in wonen en vastgoed, en marktonderzoeksbureau wes research & strategy. Voor het onderzoek werd bij meer dan 2.000 Belgen gedetailleerd gepeild naar het vertrouwen in de vastgoedsector.

Een kwart van de Belgen (28 procent) heeft écht vertrouwen in de vastgoedmarkt en in de vele professionals die erin actief zijn. Meer dan de helft is negatief wat het vertrouwen betreft: 42 procent heeft amper tot geen vertrouwen in de sector en 12,5 procent heeft een middelmatig vertrouwen.

De redenen voor dat wantrouwen lopen behoorlijk uiteen, gaande van ontevredenheid over de prijs-kwaliteitsverhouding tot klachten over de dienst naverkoop of over het naleven van de afgesproken timing. Een van de grootste pijnpunten is de informatieverstrekking. Slechts 31 procent van de Vlamingen vindt dat ze bij aanvang van een vastgoedproject – zoals het (ver)kopen of (ver)bouwen van een woning – voldoende informatie krijgen van de verschillende instanties.

“Een woning (ver)kopen of (ver)bouwen is een van de belangrijkste transacties in een mensenleven, maar zowel overheden als professionelen staan daar soms te weinig bij stil”, zegt Dajo Hermans, managingpartner bij Bereal. “De professionalisering van de sector is al langer een feit, maar het komt er nog te weinig uit. Dat heeft niets met slechte wil te maken. Er wordt alleen nog te vaak als een verkoper gedacht, terwijl mensen een expert willen. Zeker in tijden waarin de regels alsmaar complexer worden, hebben we allemaal nood aan correcte en zo volledig mogelijke informatie.”

Architecten, notarissen en landmeters boezemen het meeste vertrouwen in. Vastgoedmakelaars, projectontwikkelaars en de banken scoren op dat vlak ondermaats.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Haren
Haren

NorthCity toont zijn contouren

HAREN - De verlaten site van kledingketen Orchestra Prémaman, aan de Haachtsesteenweg in Haren, wordt omgevormd tot een nieuwe ruimte… Lees meer

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.