gs4

Bewakingsfirma G4S in Vilvoorde dreigt topman te verliezen

GVSDe succesvolle bewakingsfirma G4S uit Vilvoorde dreigt zijn topman te verliezen. Jean-Paul Van Avermaet (48) is kandidaat voor de openstaande betrekking van ceo bij het spoorbedrijf NMBS.

Het headhunterskantoor Odgers Berndtson heeft vier kandidaten geselecteerd om de NMBS-topman Jo Cornu op te volgen. Op die shortlist staan al zeker de namen Sophie Dutordoir en Jean-Paul Van Avermaet. Na een zoektocht van vier weken krijgt premier Charles Michel (MR) tegen eind deze week de definitieve lijst met kandidaten. De benoeming zou aan bod komen op het kernkabinet, al kunnen de begrotingsgesprekken stokken in de wielen steken. Het is de bedoeling om binnen twee weken de knoop door te hakken.

De naam van Sophie Dutordoir (53), die in 2014 de leiding van het energiebedrijf Electrabel inruilde voor een delicatessenzaak, doet al langer de ronde. Maar ook Jean-Paul Van Avermaet haalde de shortlist. Hij is de topman van G4S België, het privébeveiligingsbedrijf uit Vilvoorde.

Ze zouden allebei bereid zijn om het door de regering opgelegde loonplafond van 290.000 euro te respecteren. Dat maximum is ingevoerd door de regering-Di Rupo, maar de headhunter kreeg de opdracht kandidaten duidelijk te maken dat ook de regering-Michel zich daaraan wil houden.

Onder de leiding van Van Avermaet beleeft G4S florissante tijden. Sinds de aanslagen in Zaventem en Brussel steeg de vraag met twintig procent, waarvan nu nog de helft over is. Vooral de statische bewaking van gebouwen en goederen nam toe, net als de persoonscontrole. De bewakingssector is vragende partij om verschillende niet-politionele taken over te nemen van de politie en andere bewakingsdiensten.