Bistro ’t Tolhuis Danny en Clairy in hun zaak. Foto: if

Bistro van Danny (59) en Clairy (49) is zes maanden open en nu starten ze ook met bakkerij in hetzelfde pand

Een theewinkel, een bistro en binnenkort ook nog eens een bakkerij in hetzelfde pand: bij Bistro ’t Tolhuis in de Veldonkstraat weten eigenaars Clairy Horemans (49) en Danny Lauwers (59) duidelijk van geen ophouden. Vanaf 19 juli zijn er naast volwaardige maaltijden dus ook koffiekoeken en boterhammen te verkrijgen.

Een uit de hand gelopen hobby; zo omschrijven Danny en Clairy hun Bistro ’t Tolhuis in Baal bij Tremelo. Beide uitbaters zijn immers allebei nog voltijds aan de slag, en verzorgen de opening van hun bistro op vrijdag, zaterdag en zondag in bijberoep. “Of we nooit moe zijn na al dat werken? Dit voelt niet als werken, en we doseren het goed”, klinkt het. “Vanuit bijberoep schuimden we voordien al marktjes af met geschenkartikelen, en Danny maakte zijn eigen thee en verkocht die dan.”

“Uiteindelijk besloten we enkele maanden geleden om hier samen een bistro te openen, aangezien het geografisch ook perfect lag. Zowel Danny als ik komen immers oorspronkelijk niet uit deze regio. We openden een bistro met daarbij een theewinkel met verse thee en bijhorende accessoires.”

Nood

Zo zet het duo voornamelijk in op lokale producten. “We serveren eigen bier dat door een ambachtelijke brouwer werd gemaakt”, gaat het duo verder. “In dat bier zit thee, en dat vind je ook in al onze gerechten terug. In de pannenkoeken van het huis is ook thee verwerkt. Het is echt een rode draad in alle gerechten die we serveren. Onze bistro noemden we ook ’t Tolhuis, omdat het vroeger een tolhuis was. Daarom hebben we ook enkele oude klassiekers, zoals balletjes met krieken en pensen met appelmoes. Frietjes serveren we bijvoorbeeld niet.”

Dat beklaagden Danny en Clairy zich nog niet. “Je merkt wel dat de inwoners van Baal daar nood aan hadden. We krijgen echt veel reactie van de buurt”, zegt Clairy. “Vaste klanten hebben we ook al, en bij de opening in december was er bijzonder veel volk.” Ondanks dat de uitbaters dus nog niet lang in Baal gevestigd zijn, denken ze al aan uitbreiden. “Soms organiseren we hier brunches, en dat is een ramp om dat hier allemaal te regelen. We zeiden nog al lachend dat we zelf een bakkerij moesten openen. Tijdens een meeting met handelaars en de gemeente kwam naar boven dat er in Baal opnieuw veel nood was aan een bakker. En nu zijn we zover.”

Lange dagen

Zelf een warme bakkerij starten bleek geen optie. “We vonden een warme bakker die zelf al zijn producten maakt, en die hier wil komen leveren. Het is de bedoeling dat de theewinkel een bakkerij zal worden. Het wordt dus een soort verkooppunt, maar we gaan zelf ook wel bakken. De thee blijft ook aanwezig, dus we gaan wel goed moeten reorganiseren. Langere openingsuren zijn ook een aanpassing, aangezien we van 7 uur ’s ochtends tot 20 uur ’s avonds zullen open zijn. Wie dus ’s avonds nog een brood nodig heeft, kan dan bij ons terecht. Maar uiteraard kan je hier dan ook nog steeds in de bistro iets eten”, besluit Clairy.