Foto van futuristisch wijncentrum Linden (tekst Kenny). repro Vertommen Foto van futuristisch wijncentrum Linden (tekst Kenny). repro Vertommen

Bouwaanvraag voor wijnproductiecentrum op lange baan geschoven

Het schepencollege van Lubbeek heeft geen beslissing genomen over de bouwaanvraag van Urbain Vandeurzen om in de gemeente op een open terrein een futuristisch wijnproductiecentrum te bouwen. De bekende ondernemer wil dat inplanten langs het Lindenbos.

Vandeurzen kocht enkele jaren geleden een park met kasteel in deelgemeente Linden en plantte op een hellend terrein aan de achterzijde een wijngaard van een hectare aan. Langs die wijngaard aan de andere zijde van de Kasteeldreef wil hij een gebouw optrekken waar de wijn zou worden geproduceerd.

Het architectenbureau Eyers ontwierp een gebouw van twaalf meter hoog met een gebogen dak van 57 op 25 meter. In een reactie op zijn eerste bouwaanvraag vroeg de gemeente Lubbeek om enkele aanpassingen. Vandeurzen verhuisde het wijnproeven naar een andere locatie en verkleinde het ontwerp.

In de buurt is er fel protest tegen de plannen. Volgens het comité Lindenlandschap zal het project het landelijk uitzicht in de omgeving verminken. In het kader van het openbaar onderzoek werden bijna 650 bezwaarschriften ingediend.

Het punt stond op de agenda van het schepencollege maar wegens onenigheid en verdeeldheid kwam (nog) niet tot een beslissing.