bouwadvies

Bouwadvies vindt gretige afnemers

Wie bouwt of verbouwt, kan daarvoor terecht bij het Steunpunt Duurzaam Bouwen van de provincie Vlaams-Brabant. Specialisten geven kandidaat-(ver)bouwers professioneel en onafhankelijk advies over isolatie, ventilatie, energiezuinige verwarming, duurzame energie, waterbesparing en duurzaam materiaalgebruik. Ruim 1.600 inwoners van Vlaams-Brabant maakten gebruik van dit advies sinds de start in 2011. Dat maakte de provincie woensdag bekend.

“Wie bouwt of verbouwt, krijgt veel informatie. Vaak is die tegenstrijdig”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Milieu en Muurzaamheid. “Een onafhankelijk advies op maat is dan belangrijk. Hiervoor kunnen mensen terecht bij het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen.”

Het advies van het steunpunt is gebaseerd op de Vlaamse Maatstaf Duurzaam Bouwen en houdt rekening met de jongste technische evoluties. Het advies van drie uur kost, dankzij de steun van de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid, maximaal 50 euro. In 28 gemeenten is dit bouwadvies door extra steun van het gemeentebestuur zelfs helemaal gratis.

Vakmanschap

Bij het geven van bouwadvies wordt verwezen naar lijsten van geschikte architecten en aannemers, opgesteld door de bouwfederaties. Goed vakmanschap en een professionele en correcte uitvoering van de werken zijn essentieel. Voor meer korte, technische vragen is er een gratis digitaal en telefonisch infoloket. Via die weg werden al bijna 3.000 vragen beantwoord.

“Het steunpunt speelt een belangrijke rol in ons streven om van Vlaams-Brabant tegen 2040 een klimaatneutrale provincie te maken”, stelt Roefs. “Gebouwen en bebouwde omgeving zijn verantwoordelijk voor meer dan dertig procent van de CO2-uitstoot. Door duurzaam te (ver)bouwen kunnen we die uitstoot flink verminderen. Bovendien levert het een flinke besparing op de energiefactuur op. Provinciale groepsaankopen voor zonnepanelen en dakisolatie zijn een andere duurzame stimulans. De aannemers die die groepsaankopen uitvoeren, zijn mee geselecteerd door het steunpunt.”

Het Steunpunt organiseert in samenwerking met gemeenten, lokale wooninfopunten en Archeduc ook gratis infosessies voor (ver)bouwers. In 2016 woonden meer dan 800 Vlaams-Brabanders de veertig infosessies bij.