Jean-PierreWaeytensenJanVerbekeCEOSynergie2

Bouwunie en interimbedrijf sluiten “revolutionair” akkoord

VILVOORDE - Uitzendarbeid wint aan populariteit in de bouwsector. Een nieuwe samenwerking tussen belangenorganisatie Bouwunie, met vestiging in Vilvoorde, en uitzendkantoor Synergie moet voor betaalbare flexibiliteit zorgen en een halt toeroepen aan de uit de pan swingende afkoopsommen.  De samenwerking tussen beide partijen wordt gekoppeld aan een ethische code.

Vorig jaar was bijna 5 procent van de tewerkstelling in de bouw uitzendarbeid, in 2014 was dat nog 3 procent. Interimwerk mag dan duurder lijken dan een gewone arbeidsovereenkomst, het biedt werkgevers en werknemers veel meer flexibiliteit. Zo kan men extra werkkrachten aanwerven bij piekmomenten en vakspecialisten tijdelijk inzetten op specifieke projecten. Daarnaast is het vinden van geschikt personeel vandaag de dag voor elke aannemer een grote en tijdrovende uitdaging. Om de aantrekkelijkheid van uitzendarbeid in de bouw verder te verhogen, hebben Bouwunie en Synergie een samenwerking gestart en een aantal concrete en ethische afspraken gemaakt.

"Revolutionair" 

“Deze overeenkomst is revolutionair in de benadering van uitzendarbeid”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Bouwunie en Synergie realiseren wat tussen de bouw-  en de uitzendsector nooit is gelukt. We zetten een samenwerking op poten waar beide partijen de vruchten van plukken. Synergie kan haar divisie ‘Synergie Construct’ verder uitbouwen en onze aannemers genieten van een voordelig tarief. Bovendien is de zogenaamde ‘afkoopsom’, de vergoeding die een bouwbedrijf moet betalen wanneer men de uitzendkracht binnen een bepaalde termijn vast in dienst wil nemen, naar een redelijk en betaalbaar niveau gebracht."

Ethische code/samenwerkingscharter 

Beide partijen leggen hun engagementen vast in een ethische code en een samenwerkingscharter voor veiligheid. “We zorgen ervoor dat alle sectorale spelregels gerespecteerd worden. De veiligheid van de betrokken werknemers komt daarbij steeds op de eerste plaats. Bovendien integreren we het meldpunt sociale fraude in de samenwerking. We engageren ons om samen te strijden tegen onechte of frauduleuze uitzendarbeid op de werven. Als op het terrein niet reglementaire arbeid wordt vastgesteld, zal hiervan melding worden gemaakt bij de bevoegde inspectiediensten.” Een andere afspraak is dat uitzendkrachten die geplaatst worden door Synergie en vast in dienst gaan bij het aannemingsbedrijf, nadien niet meer gecontacteerd zullen worden. “Dit is een oud zeer. Sommige -uitzendkantoren contacteren de werknemers na verloop van tijd terug met nieuwe aanbiedingen. Synergie zal er nauw op toezien dat dit niet gebeurt”, besluit Jean-Pierre Waeytens.