De sociale partners zijn overeen gekomen dat wie wordt opgeroepen om zich te laten vaccineren tijdens de werkuren, hier ‘klein verlet’ voor kan inroepen. Men heeft dan het recht om afwezig te zijn op het werk gedurende de tijd die nodig is.
Bouwunie vreest dat dit er voor bouwvakarbeiders vaak zal op neerkomen dat zij de volledige werkdag afwezig zullen zijn. De belangrijkste redenen hiervoor is dat de verplaatsing van en naar de werf vooral collectief gebeurt. Sommige werven lopen tijdens de afwezigheid het risico om stil te vallen, of niet op volle kracht en efficiënt kunnen verdergezet worden. Bouwunie is ervan overtuigd dat dit zeker niet de bedoeling van de interprofessionele sociale partners was. Daarom pleit de beroepsvereniging ervoor om de externe preventiediensten ook ter plaatse te laten komen met vaccinatiebussen.
“Een hele ploeg wordt zo gelijktijdig gevaccineerd, en de praktische nadelen vallen weg. Onze bouwvakarbeiders werken niet altijd op werven in de buurt van de vaccinatiecentra of van hun woonplaats. Als bijvoorbeeld de kraanman een halve dag weg is lopen de vertragingen snel op, zegt Jean-Pierre Waeytens. “Vaccineren op de werven is niet alleen veiliger en efficiënter, maar zorgt er tevens voor dat werven slechts minimaal vertraging oplopen. Bovendien worden ploegen, waarvan de bezetting vaak dezelfde is voor meerdere weken of maanden, allemaal samen gevaccineerd. Zo zal men voor eventuele versoepelingen in de hygiënemaatregelen tevens verwarring en onduidelijkheden kunnen vermijden, omdat alle aanwezigen op de werf zich in eenzelfde situatie bevinden. Bovendien, kunnen we door ter plaatste te vaccineren de vaccinatiecentra ontlasten. Het kan heel de vaccinatiecampagne versnellen en is economisch efficiënter.”