bpost evere Foto: AMG

Bpost pakt in Evere uit met groenste project tot nu toe

Het nieuwe distributiecentrum van Bpost in Evere is volledig operationeel. In totaal 275 medewerkers bedienen vijf gemeentes via 177 rondes. “Dit is het meest duurzame project van Bpost.”

Eind januari nam postbedrijf Bpost het nieuwe distributiecentrum in de Schiphollaan in Evere al in gebruik, maar sinds deze week is het centrum volledig operationeel. Tot voor kort zaten de diensten verspreid over verschillende distributiecentra in Schaarbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe. De postbodes zullen in Evere hun ronde starten voor de postbedeling in vijf gemeenten in het noordoosten van het Brussels gewest.

“Voor een kleine gemeente als Evere is de komst van dit centrum belangrijk voor onze ontwikkeling. We zijn dan ook tevreden dat Bpost voor deze site in onze gemeente heeft gekozen”, zegt burgemeester Ridouane Chahid (PS).

In het gebouw werd fors geïnvesteerd in zonne-energie en in laadinfrastructuur voor de continu groeiende elektrische vloot van Bpost. “Dit distributiecentrum voorziet in zijn eigen energie. Er zijn zonnepanelen, we hebben warmtepompen en er wordt overal ledverlichting gebruikt. Daarnaast wordt het regenwater gerecupereerd voor het wassen van de auto's en de toiletten. Dit is momenteel het groenste project van Bpost”, vertelt Jos Donvil, CEO van Bpost.

De oppervlakte van het gebouw in Evere bedraagt meer dan 5.000 vierkante meter. “Er zijn weinig plekken in Brussel waar we nog zo'n project konden neerpoten. Bovendien is hier voldoende parkeergelegenheid en is de site vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.”

Toekomst

Op termijn wil Bpost ook voor het sorteercentrum Brussel X in Neder-over-Heembeek een nieuwe locatie vinden. “Onze huurovereenkomst in Neder-over-Heembeek loopt over enkele jaren af, en we zijn momenteel aan het bekijken of we in het Brusselse een nieuw sorteercentrum kunnen neerpoten”, vertelt Donvil.

“De enige plek in het Brussels gewest waar een gebouw van zo'n omvang nog geplaatst kan worden, is op de site Schaarbeek Vorming. Maar dat project zal voor 2030 niet gerealiseerd worden.”