1

Broeklin heeft omgevingsvergunning beet, overleg met sceptisch Leuven

MACHELEN/STROMBEEK-BEVER/LEUVEN - De Vlaamse regering verleent een voorwaardelijke omgevingsvergunning aan werkwinkelwijk Broeklin, de opvolger van Uplace in Machelen. Dat meldt minister van Omgeving Zuhal Demir. De stad Leuven die sceptisch staat tegenover de komst van Broeklin, zit volgende week dinsdag samen met projectontwikkelaar Uplace uit Strombeek-Bever.  

Vorig jaar stelde projectontwikkelaar Uplace het Broeklin-project voor: een mix van kmo's, maakwinkels en groene ruimte. Het ontwerp kwam van professor Alexander D'Hooghe, die als intendant ook de Oosterweelverbinding vlot trok. Het concept kwam tot stand na ruim overleg met belanghebbenden als de gemeente Machelen en onder meer Voka en Unizo. Dat moest een nieuw debacle, zoals met het belevingscentrum Uplace, voorkomen.

3.200 jobs 

Broeklin zal volgens de initiatiefnemers voor meer dan drieduizend (3.200) jobs zorgen. "Het project steunt op een breed draagvlak", laat Demir donderdag weten. "Zo staan onder meer Unizo, Voka en Bond Beter Leefmilieu achter het concept. Op basis van alle verkregen reacties heeft ook de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie een voorwaardelijk gunstig advies verleend." Er worden wel strikte voorwaarden gekoppeld aan de omgevingsvergunning.

Uplace tevreden 

Projectontwikkelaar Uplace reageert tevreden op de toekenning. "De Vlaamse regering steunt hiermee ons sociaaleconomisch project dat een hoge standaard legt op vlak van ecologie en duurzaamheid", reageert CEO Jan Van Lancker van Uplace. ""Broeklin zal de broodnodige reconversie voor de hele regio op gang kunnen trekken vanuit een breed maatschappelijk draagvlak. Zowel Voka, Unizo, Bond Beter Leefmilieu als verschillende actoren uit de culturele sector (Brussels Philharmonic), sociale non-profit (A Seat At The Table) en academische wereld (VUB) zetten hun schouders onder Broeklin. Net als de gemeente Machelen, de provincie Vlaams-Brabant en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM."

Overleg met Leuven 

Vanuit de stad Leuven is er nog scepsis over dit project. Op 30 maart aanstaande volgt er overleg tussen de projectontwikkelaar en de stad. "Van Lancker is ervan overtuigd dat er tegemoet gekomen is aan onze bezwaren", zegt Johan Geleyns (CD&V), Leuvens schepen van Handel. "We gaan het overleg afwachten alvorens te beslissen over eventuele verdere stappen."

Broeklin 

Broeklin wil de duurzame economie voluit faciliteren door als eerste grootschalige project in te zetten op circulaire economie. Als innovatieve circulaire biotoop zal Broeklin plaats bieden aan maakwinkels (55.000m²), kmo en opleiding (38.500m²), een groot nieuw park (36.700m²), werkruimtes (25.000m²), recreatie (15.000m²), cultuur (12.500m²), F&B (10.000m²) en urban farming (6.000m²). Al deze activiteiten worden verweven doorheen drie grote, circulaire stadshallen, een Huis van de Kunsten en werkruimtes. Op die manier krijgt een brownfield onder het viaduct van Vilvoorde een nieuwe toekomst en worden 3.200 broodnodige jobs gecreëerd. Broeklin is bovendien een hefboom voor de multimodale mobiliteit in de regio. Projectontwikkelaar Uplace uit Strombeek-Bever investeert 500 miljoen in het reconversieproject.