brouwerij 3 fonteinen Foto: Dieter Tielemans

Brouwerij 3 Fonteinen ontslaat deel van werknemers na verminderde vraag en hogere kosten

Brouwerij 3 Fonteinen uit Lot, een deelgemeente van Beersel, moet een deel van haar 19-koppige ploeg ontslaan. Dat meldt de brouwerij, die sinds 2015 lambik en geuze produceert, via Facebook en zaakvoerder Werner Van Obberghen bevestigt vrijdag het nieuws aan Belga. Hij heeft het over de moeilijkste beslissing die hij ooit heeft moeten maken, door een opeenstapeling van crisissen. Onder meer een dalende vraag en de gestegen levens- en energiekosten dwingen de brouwerij tot krimpen.

Hoeveel mensen van het team zullen moeten vertrekken, wil Van Obberghen niet vrijgeven. "Het is een familie die uiteengetrokken wordt", vertelt hij. "We hebben altijd een goede werkgever willen zijn, met groeps- en hospitalisatieverzekeringen en hogere lonen dan gemiddeld in de sector. We werkten ook zonder interimkrachten, omdat we liever een sterk team hebben bij wie 3 Fonteinen een schoon deel van hun leven is en dat de waarden ervan met passie uitdraagt."

Lambik en geuze produceren, is vooruitkijken, legt de directeur uit. "Je moet altijd vijf jaar vooruitdenken, omdat het een natuurlijk proces is. We brouwen bij wat er verkocht wordt, maar onze 'warme kamer' ligt vol. Alleen moet die verkoop natuurlijk wel weer op gang komen."

De verminderde interesse is in de hele bierwereld te voelen. "Door onze manier van werkgever zijn is de weerslag dan eens zo hoog", stelt hij. Bier maken kost daarnaast veel energie, de prijs van gas ging na de Russische inval in Oekraïne maal twaalf bij de Lotse brouwerij. De productie wordt gehalveerd en dat moet minder personeel: "De productie blijft wel duurzaam en bio, met lokale granen en hoppen", besluit de directeur.