https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2021_05_05_57d8469d-7a8b-476d-b639-72cb46874b5c

Brouwerij Alken-Maes in Opwijk verkocht aan ontwikkelaar

OPWIJK - De brouwerij van Alken-Maes in Opwijk is verkocht aan ontwikkelaar DIFF, zo heeft de brouwerij woensdag bekendgemaakt. Begin 2022 raakte bekend dat het bedrijf de site, waar onder meer de abdijbieren van Affligem gebrouwen worden, wilde sluiten.

De brouwerij in Opwijk was niet meer in staat om de stijgende volumes bier te blijven produceren op duurzame en efficiënte wijze, zei Annick Vincenty, toenmalige CEO van de Belgische dochter van bierreus Heineken, bij de aankondiging. De kosten om de productie te verduurzamen bleken “buiten proportie”.

In augustus vorig jaar werden de activiteiten van de brouwerij al stopgezet. Sindsdien is de productie van de Affligem-bieren die in Opwijk gebrouwen werden, naar Alken verhuisd. De productie die bestemd is voor de Franse markt, is aan de bestaande Affligem-productie in Frankrijk toegevoegd. Het bier Hapkin, dat tot hiertoe in Opwijk werd geproduceerd, wordt sinds augustus ook in Alken gebrouwen.

Op dit moment worden de brouwinstallaties nog uit het gebouw in Opwijk verwijderd. De installaties zullen ofwel verkocht worden ofwel herbruikt in andere brouwerijen binnen de groep. De elf medewerkers van de Opwijkse brouwerij vonden ofwel een nieuwe functie binnen de groep, of konden in een ander bedrijf aan de slag gaan.

Ontwikkelaar DIFF neemt de site over. “We zullen de komende maanden in samenspraak met gemeente en omgeving op zoek gaan naar de beste invulling van de site, met respect voor haar geschiedenis”, vertelt zaakvoerder Steven Nuis. “Duurzaamheid, ontharding en vergroening staan daarbij centraal.”

Alken-Maes heeft voorts nog een productiesite in Kobbegem, de geuzebrouwerij Mort Subite nabij Brussel, een cidrerie in Aubel en een mouterij in Puurs-Sint-Amands.