Nieuws Vlaams-Brabant Brouwerij, paardenfokkerij en gambakweker zetten deuren open op Dag van de Landbouw

Brouwerij, paardenfokkerij en gambakweker zetten deuren open op Dag van de Landbouw

Brouwerij, paardenfokkerij en gambakweker zetten deuren open op Dag van de Landbouw

PEPINGEN, TERNAT – De Boerenbond en de Landelijke Gilden organiseerden zondag 18 september voor de veertigste keer de Dag van de Landbouw. Wild Site uit Pepingen met een brouwerij en stokerij, de familie De Clerck met een paardenfokkerij in Ternat en Eric De Muylder met zijn gambakwekerij in Ternat deden mee.

De voorbije maanden borrelde er letterlijk nieuw leven op op de vroegere site van de Aveve-winkel in de Boekhoutstraat in Pepingen. Hier rijpen voortaan de lambiekbieren van de nieuwe Brouwerij van ’t Pajottenland en worden voortaan ook de sterke dranken van De Cort Distillery gemaakt. Er staat ook nog een eigen mouterij in de steigers.

Dit combinatieverhaal van wat samen Wild Site wordt genoemd, is uniek in Vlaanderen.”Wij zijn onze artisanale distilleerderij begonnen in 2013”, vertelt zaakvoerder Manu Decort. “We zijn begonnen met onze gin Ground Control. Ondertussen maken we ook jenever, whiskey , wodka en pastis. Al onze ingrediënten komen van lokale boeren.

Lambiek

Koen Christiaens is in Pepingen gekend van zijn huisbrouwerij Sako op de Heikruisesteenweg in Bogaarden waar hij naast het bier Bogaerden ook met lambiek begon. “Op een dag kwam Koen hier aankloppen met de vraag of wij geen ruimte op overschot hadden om zijn lambiek te laten rijpen op vaten”, vertelt Manu. “We zaten meteen op dezelfde golflengte en een uur later waren de eerste plannen om samen te werken gesmeed. Toen de oude Aveve in de Boekhoutstraat te koop kwam, hebben we niet geaarzeld. Nu zitten we hier samen op een plek, de Distillery Decort en de Brouwerij van ’t Pajottenland. We doopten het Wild Site, met een knipoog naar de spontane gisting van de lambiekbieren.”

Zondag waren er doorlopend rondleidingen in de brouwerij en in de stokerij. Men kon er ook verschillende zaken proeven. Op het zomerterras is er een beergarden geïnstalleerd en een cocktailbar met live muziek. In het farmfoodrestaurant serveren we stoofpotjes.

Paardentandarts

Koen De Clerck en Griet Eylenbosch van K&G Sporthorses in de Meersstraat 120 in Ternat specialiseerden zich in het opleiden van paarden. Ook kopen en verkopen ze sportpaarden en sportpony’s. Griet was bovendien de eerste paardentandarts in België. Ze kent als geen ander de problemen van een paardengebit.

Eric De Muylder kweekt in de Heirstraat 56A in Ternat gamba’s op een ecologische manier dankzij een uniek systeem om het warme zoute kweekwater te hergebruiken. Alle gamba’s worden in de kwekerij zelf geoogst. Zondag zijn er tussen 13 uur en 18 uur demonstraties over het oogstproces. Men kreeg er uitleg over de waterrecuperatie. Er kon uiteraard ook gedegusteerd worden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.