Nieuws Vlaams Brabant Brouwerij rapporteert “annus horribilis”

Brouwerij rapporteert “annus horribilis”

De brouwerij van Haacht in Boortmeerbeek.

Brouwerij rapporteert “annus horribilis”

BOORTMEERBEEK – Co.br.ha, het bedrijf boven Brouwerij Haacht, heeft een barslecht jaar achter de rug. De omzet daalde met maar liefst 39 procent tot 66,2 miljoen euro en het bedrijf sloot 2020 af met een nettoverlies van 10,5 miljoen euro. De reden voor de slechte gang van zaken is duidelijk: corona.

Maakte Co.Br.ha in 2019 nog een nettowinst van 3,2 miljoen euro, dan dook het cijfer onderaan de jaarrekening diep in het rood. Vorig jaar sloot de moederonderneming boven Brouwerij Haacht af met een nettoverlies van 10,5 miljoen euro. Dit verlies houdt in dat de aandeelhouders niet moeten rekenen op een dividend.

Zware omzetdaling

De omzet van alle activiteiten zakte zwaar weg met maar liefst 39%. Vorig jaar behaalde de groep nog 66,2 miljoen euro omzet. Er is nog wel een positieve kasstroom van 4 miljoen euro.

Huurgelden deels kwijtgescholden

De gedwongen sluiting van de horeca deed de verkoop van bier kelderen, voorts moest de brouwerij ook inboeten op de inkomsten uit verhuur van vastgoed. In de boeken werd op dit onderdeel 20% minder omzet ingeschreven. Haacht schold vorig jaar cafébazen een deel van hun huurgelden kwijt.

Lichtpuntjes

Enkele lichtpuntjes in een gitzwart jaar was de verkoop in de supermarkten en goothandels. In dat segment stabiliseerde de omzet in België. In afzetmarkten zoals Frankrijk, Spanje en Canada werd wel meer verkocht, en daar zorgden de speciaalbieren voor.

Moeilijk 2021

De directie van Co.Br.Ha verwacht ook een moeilijk 2021 omdat ook dit jaar de horeca vier maanden gesloten was. 2021 moet dan een overgangsjaar worden en de weg vrijmaken naar winst in 2022.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.