BELGIUM ILLUSTRATIONS ALKEN MAES Credit: Belga Image.

Traditionele brouwerij onder kerktoren wordt opgedoekt

OPWIJK - Alken-Maes wil de brouwerij in Opwijk sluiten waar het de abdijbieren van Affligem brouwt. Die boodschap kondigde de Belgische dochter van Heineken aan tijdens een ondernemingsraad, In de brouwerij werken elf mensen, Alken-Maes wil hen een andere functie aanbieden.

Alken-Maes wil de productie van de brouwerij in Opwijk eind augustus dit jaar stopzetten. De beslissing werd genomen omdat de snel stijgende exportvolumes van de Affligem-bieren de brouwerij “de laatste jaren zijn ontgroeid”.

Export 

Sinds 2018 groeide de totale export met 43 procent. De productie van het bier voor België, Nederland en andere exportbestemmingen zou naar de brouwerij in het Limburgse Alken verhuizen. Daar wordt het bier nu ook al gebrouwen. De productie voor de Franse markt moet aan de bestaande Affligem-productie in Frankrijk worden toegevoegd. De Franse markt was goed voor de sterkste volumegroei van het populaire abdijbier.

Voetafdruk per liter bier 

“De brouwerij in Opwijk, voorheen Brouwerij De Smedt, is niet in staat om de stijgende volumes te blijven produceren op duurzame en efficiënte wijze”, zegt CEO Annick Vincenty in het persbericht. “Zo verbruikt onze brouwerij in Opwijk zo’n 40 procent meer water per liter gebrouwen bier dan onze Alkense brouwerij. Wanneer we kijken naar de CO2-voetafdruk per liter bier, produceert de brouwerij in Opwijk bijna 60 procent meer CO2-equivalent per liter bier in vergelijking met de brouwerij in Alken.” De investeringen om de bedrijfsdoelstelling om tegen 2030 CO2-neutraal te brouwen en zo duurzaam mogelijk te zijn op watervlak, zouden voor de brouwerij in Opwijk “buitenproportioneel” zijn ten aanzien van de productievolumes.

Oplossing voor personeel 

Personeelsleden en sociale partners werden ingelicht over de intentie, klinkt het. De brouwer wil ontslagen vermijden en in samenspraak met de elf medewerkers een passende job binnen het bedrijf zoeken. Het gaat niet enkel om productiemedewerkers, verduidelijkt de woordvoerder. Het bedrijf heeft naast Alken ook een productiesite in Kobbegem (Asse), de geuzebrouwerij van Mort Subite nabij Brussel. Het bedrijf heeft voorts onder meer de hoofdzetel in Mechelen en een mouterij in het Antwerpse Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands).

Bron: Belga.