lindemans3

Brouwersfamilie duikt lijst Rijkste Belgen binnen

SINT-PIETERS-LEEUW/BEERSEL – Brouwersfamilie Lindemans uit Vlezenbeek is de lijst van De Rijkste Belgen binnengekomen. De familie staat op plek 506 met een vermogen van iets meer dan 32 miljoen euro. Vorige week liet de brouwerij weten een samenwerking afgesloten te hebben met de Haven van Brussel voor het vervoer van kriek en lambiek over water naar Antwerpen. Van daaruit wordt het gerstenat verscheept naar Azië en de VS. 

In 1822 trouwde  Joos Frans Lindemans met Françoise Josine Vandersmissen, dochter van Petrus Jacobus Vandersmissen, eigenaar van boerderij ‘Hof ter Kwade Wegen’ en brouwer. Omdat Joos ook iets anders wilde dan boeren begon hij zich te bekwamen in het brouwen van lambiek. Intussen zijn we bijna twee eeuwen later, en staan met Dirk en Geert de zesde generatie van het geslacht Lindemans aan het roer van het bedrijf. Lindemans voert ongeveer 65% van de productie uit naar het buitenland, met de belangrijkste markten de  VS, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Intussen breekt het bedrijf ook potten op de Aziatische markt met een uitschieter in China. Website De Rijkste Belgen becijferde het familiaal vermogen op 32 miljoen euro, goed voor plaats 506 in de ranking van De Rijkste Belgen.

Transport over water 

Eind vorige week kondigde Lindemans nog een overeenkomst aan met de Haven van Brussel, expediteur JF Hillebrand en TTB voor de verscheping van kriek en lambiek richting Antwerpen. Van daaruit wordt het gerstenat verscheept naar de VS en Azië. Met de overeenkomst wil Lindemans 600 vrachtwagens van de weg halen.  “We zijn al een tijdje bezig met een duurzaam beleid om onze ecologische voetafdruk te verkleinen”, zegt medezaakvoerder Dirk Lindemans. “Zo recupereren we een groot deel van ons water en ook van onze warmte. Met deze nieuwigheid werken we nog efficiënter. Bovendien is de kost van transport via binnenvaart zeer competitief ten opzichte van transport over weg.”