brussels airport zonnepanelen Foto: Brussels Airport Company

Brussels Airport plaatst negen voetbalvelden aan extra zonnepanelen

Op Brussels Airport in Zaventem is gestart met de plaatsing van duizenden extra zonnepanelen. Die moeten het aandeel van zonne-energie in het eigen energieverbruik van de luchthavenuitbater verdubbelen tot 9 procent.

De zonnepanelen komen op de daken van de nieuwste gebouwen op Brucargo, de cargozone van de luchthaven van Zaventem. In totaal komen er zonnepanelen over een oppervlakte van 65.000 vierkante meter, wat ruwweg overeenkomt met negen voetbalvelden. “Die panelen zijn goed voor in totaal 7.300 megawattuur aan groene stroom”, zegt CEO Arnaud Feist van Brussels Airport. “Dat komt overeen met het verbruik van zowat 2.100 gezinnen.”

Brussels Airport zal de helft van de stroom die de zonnepanelen normaal vanaf juni zullen leveren, zelf gebruiken. “Daardoor zal de eigen energievoorziening via zonne-energie van 4 procent naar 9 procent gaan. De andere helft zal afgenomen worden door andere bedrijven die in de cargozone actief zijn.”

Groene projecten

Brussels Airport Company wil tegen 2030 geen CO2 meer uitstoten met de eigen activiteiten. Het gaat dan bijvoorbeeld over de gebouwen en infrastructuur die de luchthavenuitbater beheert, maar niet over de CO2 die vliegtuigen uitstoten. De luchthavenuitbater wil de komende jaren onder meer met nieuwe centraleverwarmingsinstallaties de terminalgebouwen en de cargozone CO2-vrij gaan verwarmen en hij bekijkt waar er nog meer zonnepanelen kunnen komen.

Sinds 2018 is de luchthavenuitbater CO2-neutraal. Daarbij wordt de uitstoot die er nog is, gecompenseerd door groene projecten elders te steunen.