2-beelden (2) Johanna Huylenbroeck. Foto RR / Marc Herremans

Brusselse start-up brengt koolstofboekhouding van Tomorrowland en Torfs op orde

BRUSSEL, ZELE - Bedrijven kunnen voortaan via Claire hun CO2-uitstoot lokaal compenseren. En dat is nodig, want in de toekomst zullen niet alleen grote spelers, maar ook kmo's, een gezonde 'koolstofboekhouding' moeten kunnen voorleggen.

"Om klimaatneutraal te worden, moeten bedrijven hun uitstoot verminderen en de uitstoot compenseren die ze zelf nog niet weggewerkt krijgen", vertelt Johanna Huylenbroeck (38), die pedagoog en econoom is van opleiding. Anderhalf jaar geleden stampte ze samen met vier co-founders Claire uit de grond, met kantoren in Brussel en Zele.

"Bedrijven kunnen via ons beroep doen op lokale projecten om CO2 te compenseren. Dat is veel transparanter dan internationale emissiehandel. We brengen ondernemingen in contact met scholen, landbouwbedrijven of vormingsinstellingen die overschakelen op warmtepompen of terug aan koolstofopbouw in de bodem doen."

De berekening van de uitstoot en compensatie gebeurt via een ISO-gevalideerde methodiek. Een tiental toonaangevende Belgische bedrijven, waaronder het festival Tomorrowland en Schoenen Torfs, zijn al overtuigd.

"Lokale compensatie heeft als bijkomend voordeel dat de ‘mindset’ van alle betrokkenen mee verandert en de klimaattransitie een inclusief verhaal wordt", vertelt Joris Beckers. Hij is CEO van Love Tomorrow, de duurzaamheidspoot van Tomorrowland.

Ook softwarebedrijf Qframe sprong al mee op de kar. "We brachten hen in contact met vormingsinstelling Avansa in Sint-Niklaas, die aan renoveren toe zijn", legt Johanna uit. "Avansa gaat jaarlijks 50 ton CO2 besparen. Qframe neemt 5% van de totale investeringskosten op zich en kan zo de eigen uitstoot compenseren."

Boekhouding

"​Mensen maken al snel de bedenking dat het weer om 'greenwashing' gaat, maar er zit meer achter dan alleen goede wil", benadrukt Johanna. "Grote, beursgenoteerde bedrijven zijn vandaag al verplicht om CO2 te compenseren. Die schrijven meer en meer hun toeleveranciers aan."

"Bovendien zullen in de toekomst ook kleinere bedrijven onder het Europese Corporate Sustainability Reporting Directive vallen. Dat wil zeggen dat ze naast een financiële boekhouding ook hun koolstofboekhouding op orde moeten brengen."

Claire, dat deel uitmaakt van start-up accelerator Start it @KBC, ​ wil tegen 2025 binnen de vrijwillige koolstofmarkt in België 1,6 miljoen ton CO2 compenseren.