Buitenlandse investeerders vinden vlot hun weg naar Vlaams-Brabant

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE - In 2020 lanceerden buitenlandse bedrijven 41 nieuwe investeringsprojecten in Vlaams-Brabant, goed voor 790 aangekondigde jobs en een aangekondigd investeringsbedrag van ruim 527 miljoen euro. Dat blijkt uit de cijfers die Flanders Investment & Trade (FIT) bekendmaakte. 

 

 

 

224 nieuwe investeringsprojecten, 4.717 nieuwe jobs. Dat is wat buitenlandse bedrijven vorig jaar lanceerden in Vlaanderen. Beide resultaten liggen 13% lager dan in 2019, maar zijn – gezien de coronacrisis – een betere uitkomst dan verwacht en voorspeld.

“In de nasleep van de coronapandemie hebben tal van investeringsprojecten vertraging opgelopen door lockdowns wereldwijd. De vooruitzichten van een diepe recessie hebben veel internationale ondernemingen er bovendien toe aangezet om geplande en nieuwe investeringsprojecten te herbekijken. Niettemin houdt Vlaanderen stand als aantrekkelijke investeringslocatie, met name voor innovatieve bedrijven. Zo was 1 op de 5 jobs die hier in 2020 door buitenlandse investeringen werden gecreëerd, gelinkt aan Onderzoek en Ontwikkeling”, zegt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder bij FIT.

Investeringsbedrag 

Op het vlak van aangekondigd investeringsbedrag door buitenlandse ondernemingen in Vlaanderen doet enkel Oost-Vlaanderen (953 miljoen euro) het beter dan Vlaams-Brabant, dat ruim 527 miljoen euro registreerde. Onze provincie gaat daarmee West-Vlaanderen (365 miljoen euro), Antwerpen (357 miljoen euro) en Limburg (184 miljoen euro) vooraf.

Greenfield 

Concreet gaat in het onze provincie over Greenfield (bedrijven die bij ons hun activiteiten vanaf nul opbouwen) investeringen (26), overnames en fusies (11) en uitbreidingen (4). Logistiek, R&D, Sales & Marketing en Manufactoring  zijn de belangrijkste economische activiteiten. Deze laatste activiteit is wel goed voor bijna 85% van het totaal aangekondigde buitenlandse investeringsbedrag in onze provincie. De buitenlandse investeringen vinden plaats is de sectoren energie (400 miljoen euro), logistiek en transport, farma, medical en biotech, voeding en drank.

Duitsland 

Waar komen die buitenlandse investeerders vandaan? Volgens FIT vinden Duitse bedrijven het gemakkelijkst hun weg naar Vlaams-Brabant, gevolgd door Nederland, de VS en Frankrijk.

FIT 

FIT bevordert internationaal ondernemen in Vlaanderen op een duurzame manier, als sleutelelement in de sociaaleconomische ontwikkeling van onze regio. Daarbij heeft FIT een tweeledige missie: Vlaamse bedrijven ondersteunen in hun internationale activiteiten en buitenlandse investeerders aantrekken naar Vlaanderen. Bedrijven kunnen een beroep doen op het netwerk van FIT in binnen- en buitenland. Daarnaast verstrekt FIT financiële steun en informatie over uiteenlopende financiële incentives.