Nieuws Vlaams Brabant Burgemeesters van Oost-Brabant tegen uitbreiding van luchthaven in Zaventem

Burgemeesters van Oost-Brabant tegen uitbreiding van luchthaven in Zaventem

Burgemeesters van Oost-Brabant tegen uitbreiding van luchthaven in Zaventem

brussels-airportHet Burgemeestersoverleg Oost-Brabant laat in een mededeling weten dat het zich zal verzetten tegen eender welke uitbreiding van de luchthaven van Zaventem zolang er geen werk gemaakt is van een eerlijke spreiding van de hinder. De verzamelde burgemeesters van de dertig gemeenten uit het arrondissement Leuven reageren daarmee (rijkelijk laat) op de uitbreidingsplannen die Brussels Airport Company op 16 november bekendmaakte.

Een evenwichtige verdeling van lasten en lusten is voor de burgemeesters een absolute voorwaarde vooraleer er kan worden gesproken over nieuwe plannen. Vliegroutes moeten in de eerste plaats worden vastgesteld op basis van veiligheidsregels en technische normen.

“Binnen die technische mogelijkheden moet de hinder van de vliegtuigen eerlijk worden gespreid over alle inwoners uit de regio. Of het nu Vlamingen, Brusselaars of Walen zijn”, zeggen de burgemeesters. Omdat die eerlijke spreiding er volgens hen momenteel niet is, zeggen de burgemeesters uit Oost-Brabant momenteel neen tegen elke uitbreiding van de luchthavenactiviteiten.

Het plan om piste 25L met 800 meter te verlengen in de richting van Erps-Kwerps in Kortenberg is onbespreekbaar. “Dat zou als gevolg hebben dat de hinder verschuift naar Vlaanderen en de dorpskern van Erps-Kwerps volledig onleefbaar wordt”, stelt het Burgemeestersoverleg.

De luchthaven Brussels Airport heeft met een nieuwe strategische visie de ambitie om de activiteiten en het aantal jobs tegen 2040 te verdubbelen. Daarvoor zijn onder meer twee nieuwe pieren nodig en een verlenging van de (taxi)baan 25L/07R. De luchthaven belooft dat tegen 2040 de helft minder omwonenden geluidsoverlast zal ondervinden dan vandaag het geval is.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.