Willy WIjnants van café 't Pandoerken. Foto jhw Willy WIjnants van café 't Pandoerken. Foto jhw

Café in Merchtem sluit na 30 jaar de deuren: “Een bewuste keuze, ik wil geen gedoe”

Cafébaas Willy Wijnants – alias den Bizon – stopt met café ’t Pandoerken in de Stationstraat in Merchtem. Het café opende niet meer na zijn 65ste verjaardag op 12 december jongstleden. “Een bewuste keuze, ik wilde geen gedoe. Ze gingen mij niet liggen hebben”, zegt Willy.

Er werd al een tijdje over gespeculeerd: zou hij nu echt sluiten of niet? Cafébaas den bizon is dan ook niet om een stunt verlegen. Maar deze keer keken klanten donderdag toch raar op toen ze plots voor een gesloten deur stonden aan hun stamkroeg.

"Allemaal bedankt! Dit was het dan. Hoofdstuk Bizon afgesloten. Tot ziens",  dat staat er te lezen op het A4-papiertje dat Willy aan de ruit van zijn café hing. Hij zou een dagje sluiten na zijn verjaardag, maar het werd dus een definitieve sluiting. “Ik wilde gewoon stoppen, zonder gedoe”, zegt hij.

Ik ben op 12 december 65 jaar geworden en ga met pensioen. Ik heb 50 jaar gewerkt. Ik opende hier in 1993 café Pandoerken en ik heb in het café 30 jaar lang twee en zelfs drie shiften gedaan. Het is mooi geweest. Het was hier alle dagen feest, ik had superklanten. Ik bedank hen allemaal.”

Velen kijken met heimwee terug naar de tijd van het Belgisch kampioenschap sacochen smijten, boeren laten of buikschuiven en de vele optredens met onder andere Willy Sommers in het café. Er wordt ook nog altijd gesproken over de voettochten naar Halle, de jaarlijkse kerstbomenactie, Statiekermis en de vele organisaties van de veertien verenigingen die er hun thuis hadden.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Willy schilderde zijn gevel zwart uit protest. Foto jhw
Willy schilderde zijn gevel zwart uit protest. Foto jhw

“Maar deze keer is de bladzijde écht omgedraaid”, zegt den Bizon. “De stoelen en tafels heb ik geschonken aan de voetbalclub Cristalboys die hier hun vaste stek hadden. Zij gaan nu naar hun kantine. Het Bizon Cycling Team zoekt nog een andere locatie voor hun uitvalsbasis en de wandelaars verhuizen naar de sporthal. De kleinere clubs die hier hun lokaal hadden, zoeken nog een oplossing.”

Recent nog schilderde de cafébaas uit protest tegen het mobiliteitsplan zijn gevel zwart. Hij wees zelfs de schepenen en burgemeester de deur en kondigde aan dat hij in de politiek zou stappen. “Maar dat ga ik uiteindelijk niet doen”, zegt hij.

“Ik heb vele politici hier mee groot gemaakt. Nu is er te veel schijnheiligheid. Vroeger kwamen ze nog buiten, zowel als ze goed of slecht in het nieuws kwamen. Dat zie je nu niet meer. Vroeger was er veel meer plezier en leute, die goede tijd is voorbij.”

Gaat Willy niet in een zwart gat vallen? “Pater Karel vertelde me nog dat er een plaatsje vrij is in de Norbertijnenabdij in Grimbergen….”, grinnikt de cafébaas. “Alle gekheid op een stokje: ik ga mij niet opsluiten. Ik zal veel wandelen, dat doe ik graag.” Wat er met het café gaat gebeuren, weet ik niet. Het is eigendom van drankenhandelaar Van Campenhout. Als er een café in wordt verdergezet, dan wil ik de eerste drie maanden wel helpen, maar ik denk dat er allicht appartementen zullen komen.”