De eerste cambiowagen in Ternat. Foto jvi De eerste cambiowagen in Ternat. Foto jvi

Cambio landt in Ternat

Het lokaal bestuur van Ternat gaat in zee met Cambio om autodelen aan te bieden. Het project gaat van start met één elektrische deelwagen.

De allereerste Ternatse Cambio deelwagen staat geparkeerd aan de hoek van de Statiestraat met de Keizerstraat. Van zodra de laadpaal aan het gemeentehuis operationeel is, komt er een tweede elektrisch voertuig bij. De initiatiefnemers laten weten dat het de bedoeling is om het aanbod op termijn nog verder uit te breiden in functie van het gebruik.

“Met cambio bieden we een flexibele oplossing voor wie geen eigen auto heeft of twijfelt over een tweede gezinswagen, maar wel regelmatig of af en toe een wagen nodig heeft. Het initiatief komt tegemoet aan de lokale parkeerdruk en draagt een steentje bij tot een verminderde milieubelasting wat dan weer een win voor ons klimaat is”, zegt Geert De Feyter (CD&V en Volks), schepen voor Duurzame Ontwikkeling.

Besparing

Volgens Geert Gisquière van Cambio autodelen Vlaanderen is een deelwagen financieel interessant voor wie minder dan 11.000 kilometer per jaar met de wagen rijdt. “Rij je weinig, dan zal je snel zien dat autodelen je heel wat geld kan besparen. Meer dan 68.000 mensen zijn al van de voordelen overtuigd in België.”

Eind november liet ook de gemeente Dilbeek weten te starten met Cambio autodelen. Ternattenaars die aansluiten bij het deelsysteem kunnen beroep doen op het proefaanbod dat Cambio samen met de gemeente aanbiedt. Dankzij dit aanbod vallen de 35 euro instapkosten weg.