carrefour oudergem Foto via Carrefour België

Carrefour lanceert Europse primeur in Oudergem: pilootproject moet slechtzienden helpen tijdens winkelen

Carrefour heeft in zijn hypermarkt in Oudergem een pilootproject gelanceerd waarbij blinden en slechtzienden met behulp van technologie zelfstandig en zonder hindernissen kunnen winkelen. Het gaat om een primeur in Europa. De ambitie is om de oplossing, na een testperiode van enkele maanden, verder uit te rollen naar andere winkels, zegt Geoffroy Gersdorff, CEO van Carrefour België.

Het systeem combineert twee technologieën. Virtuoz biedt gebruikers een voel- en hoorbare kaart aan de ingang van de winkel, waarmee klanten de lay-out van de winkel kunnen leren kennen. NaviLens zorgt voor slimme QR-codes die tot op 20 meter en binnen 3 milliseconden detecteerbaar zijn via een speciale app. Daarmee kunnen blinde en slechtziende klanten door de winkel navigeren naar de producten die ze nodig hebben. De QR-codes bieden daarnaast ook nog eens informatie over de producten en hun prijzen.

"Carrefour België zet vandaag een belangrijke stap naar een inclusievere samenleving", reageerde Vlaams minister van Gelijke Kansen Gwendolyn Rutten. "Als we innovatie en vooruitgang slim inzetten, kunnen we het leven voor iedereen beter maken. Met deze toepassing worden slechtzienden geholpen om zelfstandig te winkelen. Een lovenswaardig initiatief.”

Diversiteitslabel

Dit nieuwe project past binnen de ambitie van Carrefour om te zorgen voor meer inclusiviteit in hun winkels. Het werd door Carrefour samen met Seedgrowth Accessibility en vereniging voor slechtzienden Eqla. Seedgrowth Accessibility is een bedrijfstak van technologiebedrijf Seedgrowth dat zich inzet oplossingen te zoeken voor problemen waarmee blinden en slechtzienden in de samenleving mee geconfronteerd worden.

Eerder zorgde de winkelketen ook al voor stille winkelmomenten voor hypersensitieve personen en voorzien ze ook opleidingsmomenten en interne sensibiliseringscampagnes. Daarvoor kreeg het bedrijf onlangs het diversiteitslabel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.