carrefour market roosdaal Foto: Tom Vierendeels

Carrefour Market in Roosdaal ondergaat metamorfose: “De charmes waren vooral zorgen geworden”

Het Pamelse dorpsgezicht zal vanaf volgende maand frisser ogen. De Carrefour Market in het centrum ondergaat een complete metamorfose waardoor de winkel bij de heropening onherkenbaar zal zijn. Het zou zelfs om de duurste renovatie van een Carrefour Market ooit gaan. “Bij de eerste plannen was sprake van een afbraak en kon het gemeentehuis uitbreiden, maar dat ging veel te duur worden”, luidt het.

Het had zijn charmes, de kleine Carrefour Market waar je bij het binnenkomen terug in de tijd werd gekatapulteerd. Al sinds 1870 fungeerde het gebouw als winkel, waar sindsdien voedingswaren werden verkocht terwijl er ook een herberg gevestigd was. Eind negentiende eeuw kreeg de zaak de naam ‘Bij den Bruinen’. Eind jaren ‘80 werd de winkel een Unic-supermarkt. De zaak werd vervolgens nog een GB Contact en is momenteel dus een Carrefour Market. Maar wat voor de ene charmes zijn, waren voor het personeel vooral zorgen.

“Veel te smalle gangen op sommige plekken, open koelzones waardoor het ook echt koud was in de winkel, het personeel dat aan de kassa’s net voor de schuifdeuren stond en bijgevolg verkleumde in de winter, kapotte tegels die we niet meer konden vervangen: het was allemaal niet meer aangenaam werken”, vertelt zaakvoerder Jonathan Grégoire (32). Naast Pamel heeft hij met zijn broer ook franchises in Dilbeek, Lennik en Denderleeuw. “Let op: alles was nog in orde voor de voedselveiligheid. Maar dit moest onder handen worden genomen.”

Duur

En dus ging Grégoire met Carrefour rond de tafel zitten. “In het begin dachten we aan een volledige afbraak en heropbouw, waarbij op de eerste verdieping misschien ruimte was voor een uitbreiding van het aanpalende gemeentehuis”, klinkt het. “Maar dat zou veel te duur worden door de prijsstijging van de bouwmaterialen. Bovendien zou de winkel een half jaar tot een jaar gesloten zijn wat het al helemaal niet rendabel maakt. Conclusie: het gelijkvloers strippen tot enkel de muren overblijven.”

“We werken met een hele strakke deadline waar we op 15 januari mee van start gingen. Sinds 5 februari is de winkel volledig gesloten en we moeten op 29 februari kunnen heropenen. En dat goedkoper plan kost nog altijd wat: het zou per vierkante meter één van de duurste renovaties van een Carrefour Market ooit zijn.”

Zelfde recept

“Het was de afgelopen maanden en jaren niet altijd eenvoudig”, gaat de man verder. “Zaken gingen kapot, maar je wist dat de renovatie kwam en dus was iets vervangen niet meer aan de orde. Het was frustrerend soms dat we niet meer vooruit konden tot de werken écht van start gingen. Ik ga zo ontzettend blij zijn als de nieuwe, frisse, moderne winkel de deuren kan openen.”

“Aan de ingang komt een sas om het personeel aan de kassa te beschermen tegen de koude van buiten. Met enkele streekproducten kunnen we als franchise wel onze eigen touch geven. En door het verdwijnen van het slagersatelier winnen we vijftig vierkante meter winkelruimte. Alles samen zal de winkeloppervlakte zeventig tot tachtig vierkante meter groter worden. De beenhouwerij hebben we nu in Denderleeuw, waar de americain, gehakt en worsten volgens het gekende recept van de vorige slagers hier wordt gebruikt.”

Buurtwinkel

“Belangrijk hier in Pamel is dat je het als een buurtwinkel moet benaderen, zoals de mensen het hier zien”, luidt het. “We hebben hier dus geen supermarkt. De lokale sfeer en de klanten zijn bijzonder aangenaam. Ik ben echt van Pamel gaan houden. Daarom besliste ik om mijn kantoor naar hier te verhuizen.”