Nieuws Vlaams-Brabant CBD-winkels nu toch weer (schoorvoetend) toegelaten in studentenstad

CBD-winkels nu toch weer (schoorvoetend) toegelaten in studentenstad

Foto Bart Dewaele

CBD-winkels nu toch weer (schoorvoetend) toegelaten in studentenstad

LEUVEN – De stad Leuven komt nu toch terug op een reglement dat ze in 2019 invoerde, dat de aanwezigheid van zogenaamde CBD-winkels op haar grondgebied zo goed als onmogelijk maakte. Dat doet ze na ingrepen van de Raad van State in sommige andere steden.

Winkels waar je producten kan kopen met daarin een legale hoeveelheid cannabis, het Leuvense stadsbestuur oordeelde in het verleden dat het niet kon in de nabijheid van scholen. Daarom verbood de gemeenteraad in september 2019 via een strikt reglement rond dergelijke winkels de komst ervan binnen een straal van 1 kilometer van een lagere of middelbare school.

“We moeten de aanmoediging van (illegaal) cannabisgebruik vermijden en de openbare veiligheid en gezondheid van vooral de minderjarigen op een adequate manier beschermen”, stelde burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) toen.

Het Leuvense reglement maakte het voor de toen drie aanwezige CBD-winkels in Leuven onmogelijk om te blijven. Met zo veel scholen op het grondgebied, was een plek vér genoeg van een school immers zo goed als onvindbaar. Bijgevolg sloten de winkels in de Diestsestraat, Brusselsestraat en langs de Diestsesteenweg per direct de deuren.

Maar drie jaar later moet de stad terugkomen op haar besluit. “De Raad van State heeft gelijkaardige reglementen in Hasselt en Mechelen overruled, en ook in Antwerpen was er een uitspraak van de rechtbank die oordeelde dat de sluiting van een CBD-zaak door de stad onterecht was. Dat betekent dat ons reglement niet afdwingbaar is. Vandaar dat we het schrappen”, aldus Ridouani.

Vergunningen

Het stadsbestuur wilde liever niet wachten tot iemand effectief een rechtszaak aanspande tegen de stad, want dan riskeert ze ook nog schadevergoedingen te moeten betalen. Het schrappen van het reglement uit 2019, komt daarom eind deze maand op de gemeenteraad. Daarna zijn CBD-winkels dus in theorie weer welkom in Leuven.

“Al moeten ze uiteraard wel voldoen aan alle andere bestaande reglementeringen”, zegt Ridouani. Zo geeft hij duidelijk aan dat er strikt gaat toegekeken worden op het bezit van de juiste vergunningen, en op welke producten er in de winkels verkocht gaan worden. Het stadsbestuur is dan ook duidelijk niet happig op de terugkeer van zo’n winkels. “We doen samen met de andere steden een oproep aan de minister van Justitie om werk te maken van sluitende wetgeving rond de verkoop van CBD-artikelen”, zegt Ridouani.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.