Certificaat erkend Vlaams-Brabants Steekproduct Voorzitter van Streekproducten Paul Vleminckx (links) met Lutgarde Paeps en Laurens Van Hoorebeke van Koffiebranderij Rom en gedeputeerde Tom Dehaene (rechts). Foto: mdt

Certificaat voor ‘Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct’ vernieuwd: “Maakt een verschil voor onze lokale bedrijven”

Streekproducten Vlaams-Brabant vzw heeft het certificaat voor het ‘Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct’ vernieuwd. Met het label kunnen streekproducenten zich onderscheiden van de vele andere lokale producten.

In Wijnkelders Soniën in Overijse kwamen de erkende zaken hun vernieuwde certificaat ophalen. Momenteel zijn er 280 producten van 99 streekproducenten erkend. Koffiebranderij Rom uit Boortmeerbeek is een van die producenten. “Het certificaat hebben we al erg lang, maar het is belangrijk voor de uitstraling van ons bedrijf omdat we een lokaal product zijn”, klinkt het bij voormalig zaakvoerder Lutgarde Paeps en nieuwe zaakvoerder Laurens Van Hoorebeke. “Mensen zijn meer en meer bezig met lokale producten, dus een erkenning helpt wel zodat iedereen weet dat het van de streek komt. Je merkt dat veel lokale bedrijven meer willen inzetten op lokale partners, en daar kunnen wij dan een rol in spelen.”

Voorwaarden

Het certificaat zorgt voor een duidelijke opsplitsing tussen hoeveproducten, lokale producten en de erkende Vlaams-Brabantse streekproducten. Al maakt niet iedereen er aanspraak op. “Je moet het certificaat zelf aanvragen, en het product moet al minstens vijf jaar worden verkocht”, zegt gedeputeerde voor Streekproducten Tom Dehaene (CD&V). “Dan zijn er nog enkele andere voorwaarden waardoor we zeker weten dat het om een kwalitatief product gaat. Het maakt zeker een verschil om die producten meer aan de man te brengen. Consumenten en mensen in de horecazaken herkennen het en weten daardoor dat ze met dat logo kunnen uitpakken. Het helpt dus wel om die producten nog bekender te maken.”