ohl stadion

Chinese overname van OHL lokt steeds meer protest uit

Het voorakkoord tussen voetbalclub Oud-Heverlee Leuven (OHL) met de Chinese kandidaat-overnemer Shanghai Naisi Investment Management Center lokt steeds meer protest uit in Leuven. Het stadsbestuur laat het voorakkoord met de Chinese investeringsgroep onderzoeken.

Mohamed Ridouani (SP.A) zegt dat de club bij een volledige verkoop aan buitenlandse investeerders geen subsidies van de stad meer krijgt. De kandidaat-burgemeester betwijfelt sterk dat die investeerders het familiale karakter van de club kunnen behouden. "Ik zie weinig redenen om nog gemeenschapsmiddelen toe te kennen aan een private commerciële club, wat OHL dan per definitie wordt.”

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA), zoals bekend een grote OHL-fan, stuurde een tweet de wereld in. “OHL verkopen aan Chinezen is waanzin. Er is voldoende potentieel in onze regio om onze club blijvend te verankeren.” Niet alleen uit politieke hoek wordt negatief gereageerd op de nakende overname. Maandag engageerde een groep bekende Leuvenaars zich om OHL in Leuvense handen te houden en een alternatief aan te bieden.

Het Leuvense stadsbestuur heeft een bedrijfsrevisor gelast met een onderzoek. Leuven is eigenaar van het stadion, maar gaf het tot 2031 in erfpacht aan OHL. De stad kende de club sinds 2004 voor een totaalbedrag van meer dan 12 miljoen euro zes leningen toe, waarvan er drie terugbetaald moeten worden.

Voor de andere drie werd telkens in een jaarlijkse subsidie voorzien, waarmee de leningen automatisch werden terugbetaald. Twee leningen van 3,5 en 0,7 miljoen euro zijn renteloos en moeten niet terugbetaald worden als OHL niet in eerste klasse speelt. In juni werd nog een lening van 1,5 miljoen euro toegekend.

Alle leningen moeten uiterlijk in 2031 terugbetaald zijn als de erfpacht afloopt en de stad opnieuw eigenaar wordt. Theoretisch kan de stad de terugbetaling van de leningen onmiddellijk opeisen als ze niet akkoord gaat met de deal.