choclatier daan Foto: Brent Saey

Chocolatier Daan (24) opent winkel in voormalige kruidenierszaak

Daan Van Droogenbroeck (24) uit Teralfene (Affligem) wil nog dit jaar zijn eigen winkel openen in de Veldstraat in Denderleeuw. De jonge chocolatier begon op zijn achttiende als student-zelfstandige maar zet nu een nieuwe stap in zijn carrière. “Ik wil het pand ombouwen tot een showroom, waar mensen een totale chocolade-ervaring kunnen opdoen”, vertelt Daan.

Sinds januari staat het pand van de voormalige Louis Delhaize in de Veldstraat leeg, maar daar komt binnenkort verandering in. Daan Van Droogenbroeck kocht het pand aan en wil er zijn eigen winkel en chocolade showroom uitbaten. “Ik ben hier vorig jaar al eens komen kijken naar het gebouw en ik was meteen verkocht”, zo begint de jonge ondernemer zijn verhaal.

“In 2019 ben ik begonnen als student-zelfstandige. Ik volgde toen les aan Ter Groene Poorte in Brugge en wou graag een eigen zaak opstarten. Ondertussen kon ik ook mijn specialisatiejaar als Meester-Chocolatier afwerken. Ik ben letterlijk begonnen in de garage bij mijn ouders.” Al snel wist de jongeman een cliënteel op te bouwen van hotels, restaurants tot zelfs warenhuizen.

Eindwerk

“In het derde middelbaar ben ik de richting bakkerij beginnen te volgen. Een keuze waarvan het zaadje al in het zesde leerjaar is geplant. We moesten toen als eindwerk iets maken en ik besloot om roomhoorntjes te maken. Ik was nooit de beste leerling van de klas en had vaak mindere resultaten. De leerkracht zag dat ik gedreven was en dat ik helemaal openbloeide door bezig te zijn met die roomhoorntjes. Hij heeft me toen aangeraden om voor de hotelschool te gaan.”

In zijn nieuwe winkel wil Daan niet zomaar enkel pralines verkopen. “Ik wil hier een hele showroom onderbrengen met ruimte voor workshops en demo’s. Hier zal ik een werkruimte hebben van zo’n 190 vierkante meter. Vooral de ervaring voor de bezoekers is belangrijk. Het hele gezin moet hier tevreden naar buiten kunnen gaan. Daarnaast blijf ik ook leveren aan mijn zakelijke klanten zoals de restaurants en warenhuizen.”

Drie assortimenten

Tijdens de openingsdagen zal er altijd een voorraad pralines, huisgemaakte koekjes en macarons aanwezig zijn. “Ik heb drie assortimenten pralines. De eerste zijn de pralines met de klassieke smaken, daarnaast zijn er de fruitige pralines en tot slot heb ik ook pralines met wijnaroma’s. Om die te ontwikkelen ben ik wel een tijdje bezig geweest.”

“Ik wil zo weinig mogelijk overschotten hebben. Chocolade is een luxeproduct dat ik voor iedereen toegankelijk wil maken. Ik werk voor mijn chocolade met cacaobonen uit Mexico omdat ik daar weet van waar de bonen komen en wie het geld ontvangt. Ik wil heerlijke, maar vooral eerlijke chocolade kunnen aanbieden.”

De komende periode zal het gebouw op de hoek van de Warandestraat en de Veldstraat helemaal worden heringericht. “Ik hoop in oktober of november van dit jaar nog te kunnen openen. Hoe sneller hoe liever”, besluit de chocolatier.