zeewierkwekerij

Colruyt experimenteert met zeewier als voeding

Zeewier heeft veel mogelijkheden voor tal van sectoren, van voeding tot textiel. Het moet dringend gevaloriseerd worden. Dat zegt het consortium SeaConomy. Daarin zit onder meer warenhuisketen Colruyt Group uit Halle.

De Noordzee bevat een tachtigtal soorten zeewier, maar die worden te weinig benut. Dat zegt SeaConomy, een consortium met naast Colruyt Group ook de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen, Sioen Industries, Lambers Seghers en Pures. Er zijn tal van mogelijkheden, niet alleen voor de lokale kweek van zeewieren maar ook voor de verwerking.

Zeewier is uitermate geschikt voor de voedingsindustrie. Zo wordt onder meer gedacht aan zeewier als smaakmaker en zoutvervanger, als aanvulling in groentegerechten en als bindmiddel. Zelfs voor de productie van bier en jenever kan een beroep gedaan worden op zeewier.

Volgens het consortium kan zeewier ook bestemd worden als grondstof in de textielsector. Sommige bedrijven gebruiken vandaag al zeewier, maar op kleine schaal en afkomstig van wilde oogsten in het buitenland. “Lokale kweek, verwerking en vermarkting van zeewier bieden enorme mogelijkheden, met winst op vlak van duurzaamheid, tewerkstelling en toegevoegde waardecreatie. Het lokaal aanpakken van zeewier opent een zee van mogelijkheden”, zegt het consortium.

Met steun van onder meer i-Cleantech Vlaanderen werkt het consortium het volgende jaar aan een concreet plan van aanpak om de toekomstgerichte en duurzame ontluikende niche te ontwikkelen. “De ambitie is een Vlaamse zeewierindustrie, met gunstige economische, maatschappelijke en ecologische impact.”