Nieuws Vlaams-Brabant Confederatie Bouw ziet 6 “winners” in federaal begrotingsakkoord

Confederatie Bouw ziet 6 “winners” in federaal begrotingsakkoord

Confederatie Bouw ziet 6 “winners” in federaal begrotingsakkoord

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE/AARSCHOT/TIENEN/DIEST –  Na een eerste analyse toont de Confederatie Bouw die de belangen van 16.000 ondernemingen in de bouw verdedigt, zich gematigd tevreden met het begrotingsakkoord van de federale regering. Dat laat de sectorfederatie weten. In het akkoord zitten volgens de federatie 6 “winners”. 

De confederatie Bouw kan zich vinden in de volgende beslissingen:

  1. De Confederatie is redelijk tevreden over de verhoogde defiscalisering van de opleidingspremies voor knelpuntberoepen, zoals een pak beroepen in de bouw.
  2. De Confederatie is redelijk tevreden over de uitdoving van de crisisbelasting die de regering-Dehaene in 1994 invoerde.
  3. Goed is ook dat er de komende 3 jaar 250 miljoen euro bijkomend wordt vrijgemaakt voor investeringen in infrastructuur en spoorwegen.
  4. Eveneens positief: de afschaffing van het attest voor de 6% btw op renovatie. In het kader van administratieve vereenvoudiging wordt de attesteringsplicht voor de toepassing van 6% btw bij renovatiewerkzaamheden vervangen door een standaardverklaring op de factuur, zoals de Confederatie al langer vroeg.
  5. Nog goed nieuws is dat het bouwsparen voor een tweede woning toch niet wordt afgeschaft. Wie leent voor een tweede verblijf, krijgt dus nog steeds een belastingvoordeel.
  6. Tot eind 2022 geldt een btw-verlaging van 21% naar 6% op sloop en heropbouw. Om van dat voordelig tarief te kunnen genieten, is de heropbouw ook mogelijk voor slachtoffers van overstromingen die op een ander perceel moeten bouwen. Ook staat de vernietiging door overstroming gelijk met slopen, waardoor zulke slachtoffers ook van de voordelige btw kunnen genieten.

De Confederatie Bouw pleitte ook voor de verlenging van de btw-verlaging op sloop en wederopbouw na 2022, maar van een langere termijn is momenteel nog geen sprake. “De Confederatie zal hiervoor blijven lobbyen, zodat zeker ook daarna een verlaagde btw geldt op de afbraak en de reconstructie van woningen”, meldt de sectororganisatie in een bericht.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.