favv

Controles op zwartwerk en voedselveiligheid brengen ‘zorgwekkende’ resultaten aan het licht

BEERSEL, HALLE, SINT-PIETERS-LEEUW - Niet minder dan 22 handelszaken werden afgelopen zaterdag in de politiezone Zennevallei (Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw) gecontroleerd door sociaal inspecteurs, politie, volksgezondheid en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

De nadruk van de controleactie lag deze keer op de horecabedrijven, ook werden verschillende handcarwashes gecontroleerd.

“Ondanks dat de verschillende uitbaters elkaar verwittigden over de controles, werden nog tal van inbreuken vastgesteld”, laat de politie weten. “Zo werden in twee handelszaken twee illegalen aangetroffen dewelke aan het werk waren. Het onderzoek zal worden verdergezet inzake uitbuiting. De betrokkenen kregen alvast bevel om het grondgebied te verlaten. Het was al van voor de coronaperiode geleden dat er nog zoveel inbreuken op zwartwerk en sluikwerk werden vastgesteld. Ook heel wat inbreuken met betrekking tot het kassaregister en het niet uitschrijven van btw-bonnen alsook fraude met de witte kassa werden vastgesteld door de inspecteurs van de FOD Financiën.”

Sluiting

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) gaf ook heel wat waarschuwingen om de voedselveiligheid in sommige horecazaken te verbeteren. “In één handelszaak was de toestand zo ernstig dat er onmiddellijk werd overgegaan tot het opstellen van een proces-verbaal. Als deze handelszaken zich niet binnen korte termijn in regel stellen is een tijdelijke sluiting een volgende stap”, laat de politie weten.

“Door de zorgwekkende resultaten in de gecontroleerde handelszaken zullen verdere acties met de controleteams worden gepland.”