Foto Corona

Coronacrisis op de berg: de ene wijnbouwer is de andere niet

AARSCHOT/HERSELT/BEKKEVOORT - Wijnbouwer Jan Willekens van Ten Kapittelberg, op de grens van Aarschot en Herselt, zit met de handen in het haar. Door de gedwongen sluiting van de horeca vindt hij geen afnemers voor zijn oogst van 2018 terwijl de wijn van 2019 in vaten wacht op afvulling. En dan ligt ook nog eens de volgende druivenpluk  in het verschiet. Bij de collega's van het grotere wijndomein Kluisberg in Assent (Bekkevoort) zitten ze niet in de rats. Daar beperken ze via online verkoop het verlies aan inkomsten. 

Jan Willekens is zaakvoerder van Ten Kapittelberg, een gemengd bedrijf van landbouw (wijnbouw), horeca (consumptie in eigen zaak) en handel (verkoop flessen wijn). Normaal is de oogst van 2018 rond deze tijd van het jaar zo goed als uitverkocht maar door de coronacrisis en de sluiting van de horeca is dat niet het geval. Ook zijn eigen horecazaak, Ten Kapittelberg, blijft tot nader orde op slot.  Dat heeft zo zijn gevolgen voor de werking van zijn bedrijf. "De oogst van 2019 heb ik nog niet afgevuld. Ik kan de investeringen van flessen en kurken niet doen omdat ik niet kan verkopen. Ik houd de wijn in vaten omdat het product dan beter zijn kwaliteiten behoudt." 80% van zijn wijn wordt in zijn eigen zaak geconsumeerd, de B2B-markt is goed voor iets minder dan een vijfde van het volume, een klein percentage haalt Ten Kapittelberg uit leveringen aan particulieren.

Probleem wordt verplaatst 

Dan zou je kunnen zeggen dat Jan extra vaten moet aanschaffen in afwachting van de verdere versoepeling van de coronaregels maar die redenering is volgens de wijnbouwer kort door de bocht. "Meer vaten vullen met wijn is geen oplossing. Dan verplaats je het probleem naar later. Als ik in één jaar twee oogsten verkoop, dan moet ik het jaar erop heel wat afnemers teleurstellen. Dat wil ik niet. Mijn wijngaard, goed voor 14.000 ranken die jaarlijks gemiddeld 20.000 kilo druiven opleveren, kan die extra vraag niet aan", luidt het.

Miswijn 

Jan die de zaak uitbaat samen met zijn vrouw Ann Verbist en zijn moeder Annie Peeters, hoopt dat de horeca begin juli de deuren mag heropenen. "Momenteel weten we nog niets. Maar die lockdown mag niet te lang meer duren. In afwachting van de heropening hebben enkele handelaars uit de streek al geïnformeerd naar mijn wijn die ze willen verkopen in hun zaak. Dat helpt een beetje maar is natuurlijk geen structurele oplossing", luidt het. Jan baat Ten Kapittelberg uit sinds 1989, zijn vader Karel kocht de wijngaard 10 jaar eerder. Lang geleden werd op de berg miswijn geoogst voor de geestelijken van de abdijen van Averbode en Tongerlo.

Kluisberg 

Bij de collega's van het grotere wijnkelder Kluisberg (+/- 7 ha) in Assent (Bekkevoort) hebben ze niet dezelfde ervaring . "Online verloopt onze verkoop erg goed", zegt medezaakvoerster Daniëlla Peeters van Kluisberg. "Maar dat maakt het verlies door het verbod om ter plaatse te consumeren en de afgelasting van onze opendeurdag niet goed. Wel hebben we al een deel van de oogst van 2019 afgevuld omdat we (in onze winkel) nog altijd mogen verkopen en ook bijvoorbeeld Colruyt recent nog een grote bestelling heeft afgehaald. Kortweg, het zou beter kunnen maar de coronacrisis is zeker niet dramatisch voor de werking van onze zaak. Het is doenbaar."