Nieuws Vlaams Brabant Dagelijks zeventig kilometer file op autowegen in Vlaams-Brabant

Dagelijks zeventig kilometer file op autowegen in Vlaams-Brabant

Dagelijks zeventig kilometer file op autowegen in Vlaams-Brabant

De files op de Vlaamse autowegen zijn in 2016 opnieuw wat langer geworden. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum. De gemiddelde filelengte op een werkdag bedroeg liefst 141 kilometer. De helft daarvan situeert zich naar en rond Brussel en Vlaams-Brabant.

Dagelijks stond er vorig jaar iets meer dan zeventig kilometer file op de autowegen in Vlaams-Brabant. In 2015 was dat 72 kilometer per dag. In onze provincie bleef de verkeershinder dus nagenoeg identiek. Hetzelfde geldt voor de duurtijd van de files. In vergelijking met 2014 steeg die wel met vier procent.

De eerste cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum wijzen op een gemiddelde filelengte op een werkdag van 141 kilometer, waar dat in 2015 nog 136 kilometer was. De filezwaarte, een belangrijkere indicator omdat ook de duurtijd van de files in acht genomen wordt, steeg fors ten opzichte van 2015. In vergelijking met vijf jaar eerder kwam de filezwaarte vorig jaar zowat veertig procent hoger uit. De files zijn dus niet alleen langer geworden, maar ook hardnekkiger en lossen veel minder snel op.

Voor meer cijfers en duiding is het wachten op het jaarverslag van het Vlaams Verkeerscentrum, dat later dit voorjaar klaar zal zijn. In dat lijvige rapport geeft het Verkeerscentrum toelichting bij diverse verkeersindicatoren en wordt ingezoomd op de regio’s en de verschillende autowegen.

Woordvoerder Peter Bruyninckx geeft wel al aan dat het verkeer de voorbije jaren is blijven toenemen op het Vlaamse autowegennet, dat eigenlijk al verzadigd was en de voorbije decennia niet echt meegegroeid is met de toenemende verkeersdruk. Bovendien zijn er structurele files bijgekomen op plaatsen waar dat vroeger nooit het geval was. Wanneer ook nog weersomstandigheden voor hinder en ongevallen zorgen, worden de files op het verzadigde autowegennet meteen een pak zwaarder.

De zwaarste ochtendspits vorig jaar was te wijten aan fel regenweer. Het ging om de ochtendspits van 16 november, met 276 file. De zwaarste avondspits was die van 4 mei, toen de start van een mooi hemelvaartweekend ervoor zorgde dat veel vakantiegangers de weg opgingen en er diverse ongevallen gebeurden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.