Kris Peeters CEO van Data Minded Kris Peeters CEO van Data Minded.

Data Minded helpt Vlamingen weloverwogen keuze te maken in stemhokje met gratis chatrobot

Het Leuvense Data Minded lanceert in aanloop naar de Vlaamse verkiezingen een nieuwe, gratis chatrobot. Het technologiebedrijf wil met de zogenaamde ‘Regeringsrobot’ de Vlamingen helpen om een weloverwogen keuze te maken in het stemhokje. Met de robot kan je dan ook alle regeringsbeslissingen van de afgelopen vijf jaar aftoetsen aan het regeerakkoord uit 2019.

Op 9 juni trekken Vlamingen opnieuw massaal naar de stembus om een Vlaamse regering te kiezen. Voor ze een bolletje kleuren, willen vele kiezers nagaan in hoeverre de huidige ministers hun beloftes uit 2019 zijn nagekomen. Via de innovatieve website regeringsrobot.be van het Leuvense technologiebedrijf Data Minded duurt die zoektocht slechts enkele seconden.

"Razendsnel antwoord op allerhande vragen"

De robot maakt gebruik van Generatieve Artificiële Intelligentie (GenAI), die razendsnel tienduizenden overheidsdocumenten kan doorploegen. “In enkele seconden tijd geeft onze robot je een antwoord op vragen over allerhande beleidsgebieden, zoals Onderwijs, Economie, Sport of Energie”, zegt Kris Peeters, CEO van Data Minded. “Het is het ideale hulpmiddel om op een neutrale manier na te gaan in welke mate onze politici hun beloftes zijn nagekomen.”

De gratis chatrobot speurt razendsnel door alle documenten en geeft je een antwoord op allerhande vragen, zoals bijvoorbeeld “Wat heeft de regering gedaan om het lerarentekort aan te pakken?”. De robot geeft je een feitelijk en bevattelijk antwoord en velt geen oordeel of dit nu een goed dan wel minder goed beleid is geweest. Daarnaast nodigt de Regeringsrobot je uit om zelf verder op onderzoek te gaan zonder dat je duizenden irrelevante beslissingen moet doorploegen.

“Wij geloven dat we, door de kracht van GenAI correct te benutten, overheidsbeslissingen transparanter kunnen maken en uiteindelijk burgers kunnen helpen om meer weloverwogen beslissingen te nemen”, aldus Rushil Daya, Data Engineer Data Minded en projectleider ‘Regeringsrobot’.