Diestsestraat Leuven Diestsestraat Leuven

Dataspecialist helpt stad aan heldere bril om naar getroffen economie te kijken

LEUVEN – De stad Leuven gaat in zee met het financieel-dienstverleningsbedrijf Graydon voor de uitwerking van een gebalanceerd steunpakket voor de lokale handelaar, horecazaak of bedrijf. “Met deze manier van werken kunnen we onze maatregelen bijvoorbeeld afstemmen op het type winkel of de kans op overleven. Natuurlijk gaan we ook in gesprek met de vertegenwoordigers van de bedrijven, de handel en de horeca”, klinkt het bij schepen van handel Johan Geleyns en schepen van Economie Lalynn Wadera.

Heel wat bedrijven en handelszaken hebben sinds de lockdown-maatregelen hun activiteiten moeten stopzetten of aanpassen. Sommigen moesten sluiten en heropenden gisteren voorzichtig, anderen gingen creatief op zoek om hun klanten op een andere manier te bedienen of lanceerden in snel tempo een nieuw product. En sommigen zijn ook nu nog noodgedwongen gesloten. De impact van de crisis is dus niet voor elke sector of onderneming dezelfde. Voor de één volstaat een financiële steun, de andere kan hulp nodig hebben om zijn bedrijf terug op de internationale kaart te zetten.

Score 

Daarom kiest stad Leuven ervoor om weloverwogen na te denken over hoe ze het beste haar handelaars, horeca-uitbaters en bedrijven kan ondersteunen. De stad koopt daarvoor informatie aan bij Graydon, een financieel-dienstverleningsbedrijf gespecialiseerd in het omzetten van grote hoeveelheden data uit diverse bronnen in economische, financiële en commerciële inzichten die in staat stellen om een goed gebalanceerd steunpakket uit te werken. Het  ontwikkelde een score die aangeeft in welke mate ondernemingen een periode van verminderde activiteit (zoals tijdens de coronacrisis) kunnen doorstaan.

Goede bril 

“Die scores geven ons een goede bril om naar de Leuvense economie te kijken. We kunnen zien welke bedrijven heel snel uit balans geraken door een terugval van de activiteiten en welke makkelijker standhouden en misschien de gevolgen van de crisis vooral op langere termijn voelen. We zullen ook kunnen zien hoe we als stad de beste aanvulling voorzien op Europese, federale en Vlaamse maatregelen”, zegt schepen Wadera. “De cijfers wijzen ons de weg om gericht gesprekken op te zetten en samen te zoeken wat we als stad voor de ondernemers kunnen betekenen.”

Primeur

Leuven is de eerste stad die deze manier van werken volgt: “Het liefst wilden we dat Vlaanderen dit pakket ter beschikking stelde. Dat het stadsbestuur nu beslist om deze stap zelf te zetten, is een teken dat we resoluut vooruitkijken en kiezen voor herstel”, vult schepen Geleyns nog aan. “De verliezen wegnemen, kunnen we niet. Wat we wel kunnen doen, is zo gericht mogelijk aan de slag gaan aan een snel herstel van onze Leuvense handel, horeca en economie.”