Nieuws Vlaams Brabant De (water)kracht van Turbulent

De (water)kracht van Turbulent

De (water)kracht van Turbulent

tubulentHet gaat snel, heel snel voor Turbulent. Begonnen als piepklein bedrijfje vanuit de KU Leuven werkt de startup aan een nieuw soort van waterkrachtcentrale die kleine stromingen gebruikt om energie op te wekken. Daarmee ontwikkelt het een soort kolkende waterkrachttechnologie.

Turbulent bouwt nieuwe waterkrachtturbines waarmee energie uit rivieren gehaald wordt met veel lagere hoogteverschillen dan gebruikelijk (1,5 tot 3 meter). Het bedrijf inspireerde zich op de manier waarop draaikolken in de natuur werken.

De startup werd toegelaten tot de accelerator Chile in Chili, die de participerende bedrijven een startkapitaal van ruim 25.000 euro geeft. Eind vorig jaar won Turbulent al een prijs tijdens de Startup Nations Summit 2015 in Mexico, waar het België vertegenwoordigde.

“We verkopen onze technologie op projectbasis. In Chili willen we kijken of we waterkrachtturbines kunnen ontwikkelen die we later in massaproductie kunnen omzetten”, zegt medeoprichter Geert Slachmuylders. De turbines, die 3 tot 200 kilowatt opwekken, worden dan een concurrent voor dieselmotoren die nu vaak in afgelegen gebieden worden gebruikt om energie op te wekken. “In Chili richten we ons vooral op kmo’s en kleine boeren.”

Tijdens zijn studie als ingenieur aan Groep T onderzocht Slachmuylders de technologie al voor zijn thesis. Turbulent, dat hij samen met Jasper Verreydt oprichtte, streeft ernaar in plaats van turbines per stuk ook een heel netwerk met bijvoorbeeld honderd turbines te kunnen verkopen. Zo zouden ook de grote energiebedrijven klant kunnen worden.

Voorlopig is er één proefproject in België bij een particuliere klant. Die heeft een oud molengebouw, waar er een hoogteverschil is van 1,5 tot 3 meter.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.