Delhaize logo Foto: REUTERS

Delhaize-directie zet door met eigen sociaal voorstel: eerste verzelfstandigde supermarkt opent binnenkort

De directie van Delhaize zet de geplande verzelfstandiging van de 128 eigen winkels onverminderd voort. De eerste verzelfstandigde supermarkt zal op 10 oktober de deuren openen in het Oost-Vlaamse Denderleeuw. Daarbij zullen de begeleidingsmaatregelen gelden die de directie in haar meest recente voorstel naar voren schoof, hoewel dat niet werd goedgekeurd door de vakbonden.

 

"We hebben een substantiële inspanning geleverd, hoewel dat niet verplicht was", zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. Nu de opening van de eerste verzelfstandigde winkel voor de deur staat, "is het voor ons belangrijk om klaarheid te scheppen over de finale begeleidingsmaatregelen voor de werknemers van de betrokken winkels".

Lees ook: Presentatrice en onderneemster Kim Van Oncen bouwt nieuwe Delhaize in thuisbasis Putte: “We maken de droom van onze grootvader waar”De begeleidingsmaatregelen zijn die die in het "ultieme voorstel van protocolakkoord" staan dat de directie midden september op tafel legde, tijdens overleg onder begeleiding van een facilitator. Het voorziet onder meer in een transitiepremie van 1.645 euro bruto, aangevuld met 125 euro bruto per volledig jaar anciënniteit, en een premie van 10.000 euro bruto voor wie vervroegd met pensioen kan en wil gaan.  Werknemers behouden ook hun loon- en arbeidsvoorwaarden, belooft Delhaize. En er is een garantie dat er tot minstens eind 2028 geen winkels sluiten. Voorts zijn er afspraken rond onder meer overuren, landingsbanen en langdurig zieken.

Het voorstel werd door drie van de vier vakbonden bij Delhaize afgekeurd. Alleen de christelijke bediendebond ACV Puls gaf aan verder te willen onderhandelen.

De Delhaize-woordvoerder benadrukt nogmaals dat het verzelfstandigingsplan "de enige mogelijke optie is om terug aan te knopen met groei in onze 128 supermarkten in eigen beheer". De supermarktketen heeft intussen voor 32 van die winkels een zelfstandige overnemer gevonden. "In de dagen en weken" na de opening van de verzelfstandigde supermarkt in Denderleeuw "zullen ook de volgende supermarkten de overgang maken", klinkt het. In totaal zijn zowat 9.000 werknemers betrokken bij de hele verzelfstandigingsoperatie.

"Delhaize blijft zoals steeds openstaan voor de dialoog met de werknemersvertegenwoordiging en zal systematisch alle vragen blijven beantwoorden in het belang van haar medewerkers", zegt Dekelver nog.