LEUVEN/HALLE/VILVOORDE – Het idee om naar Nederlands voorbeeld in ons land winkeldieven een schadevergoeding te laten betalen aan de winkelier zonder dat de politie ter plaatse moet komen, wordt deze legislatuur niet meer ingevoerd. Tot groot ongenoegen van retail organisatie Buurtsuper.be.
Vorig jaar (Made in Vlaams-Brabant, 26 juni 2018, nvdr.) schreven we dat winkeliers een diefstal zouden kunnen afhandelen zonder tussenkomst van parket of politie. De dief moet er dan wel mee instemmen 181 euro te betalen om alles in der minne te regelen. De regeling zou er komen na het politieke zomerreces van 2018. Bedoeling is er zo voor te zorgen dat het hoge aantal winkeldiefstallen daalt en de werkdruk op parketten en politiediensten verlaagt. Nu blijkt deze regeling te sneuvelen, net voor het einde van deze politieke legislatuur. Ondanks de belofte van de ministers Geens (Justitie) en Ducarme (KMO’s) en ondanks de goedkeuring in de zogeheten ‘Superministerraad Veiligheid’ in de zomer van 2017. “De regering zit in lopende zaken”, heet het.
Buurtsuper.be ontevreden
Tot groot ongenoegen van Luc Ardies van retail organisatie Buurtsuper.be: “in onze sector wordt elk jaar voor 1% van de omzet gestolen”, aldus Ardies bij de collega’s van Het Neuwsblad. “Gelet op feit dat onze netto winst amper iets meer is dan 1%, is dat een ernstige aderlating voor onze familiale bedrijven. Ik vind het een gebrek aan respect vanwege de overheidsinstanties om een project, dat reeds meer dan twee jaar werd aangekondigd, op die manier op de valreep te laten sneuvelen. We kunnen alleen maar tijdens de volgende legislatuur terug van nul beginnen en hopen dat de komende regering een hogere prioriteit geeft aan deze nijpende problematiek.”
Nederland
In Nederland is het systeem ‘Afrekenen met winkeldieven’ al jaren succesvol: daar betaalt de winkeldief een bedrag van 181 euro aan de handelaar als schadevergoeding. Politie en parket kunnen zich hierdoor eerder concentreren op andere criminele feiten. Volgens de federale politie vinden er 5.407 winkeldiefstallen per jaar plaats. Volgens Buurtsuper.be is dat cijfer een zware onderschatting, “gezien 40% van de winkeldiefstallen niet worden gemeld. Veel winkeleigenaars doen dit niet omdat ze de perceptie hebben dat er toch niets mee gedaan wordt”, besluit Ardies van Buurtsuper.be.