burger

Derde keer, goede keer: ‘Blue Bayou-burger’ is de lekkerste van de Benelux: “Burger met schimmelkaas smaakt naar meer”

TERVUREN, WEZEMBEEK-OPPEM, BERTEM - Twee jaar geleden werden ze vierde, vorig jaar derde, maar dit jaar is Copains uit Tervuren de officiële winnaar van de ‘Best Burger Benelux’. Met de Blue Bayoo hamburger haalden Bertemnaar Kurt Singulé (42) en zijn team een gouden beker én een foodtrailer voor één jaar binnen. “Dit zagen we uiteraard niet aankomen.”

Vorig jaar werd Kurt tijdens de wedstrijd derde, maar doordat hij de enige Belg in de top drie was, mocht hij zijn ‘Flandrien’ aanzien als beste hamburger van België. “Daarom gingen we dit jaar eigenlijk voor de tweede plaats om dan volgend jaar voor de hoofdprijs te gaan”, zegt zaakvoerder Kurt. Die verwachting werd overtroffen, want in de categorie ‘Meat Based’ werd de ‘Blue Bayoo’ van zijn zaak Copains unaniem verkozen tot de lekkerste hamburger van de Benelux. (lees verder onder de foto)

 

Ook vorig jaar viel Kurt al in de prijzen met een hamburger. — © mdt

“We hadden de burger eigenlijk eenmalig op de kaart gezet om eens te polsen naar de reacties, maar iedereen was vol lof”, vervolgt Kurt. “De ‘Blue Bayoo’ bestaat uit een bruin broodje, rucola, geroosterde hazelnootjes, 200 gram Black Angus, bacon jam en champignons. Doe daar dan nog eens rode ajuin bij die geflambeerd wordt met Jack Daniels, gerookte ham en hennepsaus, en ten slotte nog blauwe schimmelkaas: dan heb je een perfecte ‘Blue Bayoo’. Het was een uitdaging om de schimmelkaas er in te verwerken, want niet iedereen is daar voor te vinden. Ook een jurylid lustte dat absoluut niet, maar ook hij kon de burger écht appreciëren.”

‘Eerste plek verdedigen’

Uit meer dan 450 kandidaten werden Kurt en zijn team uiteindelijk dus tot winnaar gekroond. “We zijn met het concept van Copains vlak voor corona begonnen, maar we hebben de pandemie getrotseerd”, klinkt het. “Zo konden we verder bouwen aan onze zaak. We wilden nu starten met een foodtruck, omdat we heel veel aanvragen krijgen om hamburgers op locatie te gaan bakken. De eerste prijs van de wedstrijd komt dus exact op het goede moment: we mogen een jaar lang gebruikmaken van een foodtrailer ter waarde van 13.000 euro. Ik heb altijd gezegd dat als we ooit zouden winnen, dat het voor mij zou stoppen. Maar zo denk ik er vandaag niet meer over. Volgend jaar keren we terug, en gaan we onze eer en eerste plek verdedigen.”

Wie de Blue Bayoo of andere burgers zelf eens wil proeven, kan op vrijdag en zaterdag van 18 uur tot middernacht terecht bij Copains. “Officieel ligt dat op het grondgebied van Wezembeek-Oppem, maar eigenlijk is onze zaak gelegen in Tervuren”, zegt Kurt nog. “Ook op zondag kan je onze burgers proeven, maar dat is dan wel in Het Spaans Huis in het Park van Tervuren. Wie er gaat wandelen, mag er dus van 11 uur tot 16 uur gerust eens binnenspringen”, besluit de Bertemnaar.