stikstof Foto: FG

Deze gemeente, waar burgemeester landbouwer is, zeer scherp voor Vlaamse stikstofmaatregelen: “Absurd, hier is zelfs een mesttekort”

HOEGAARDEN - Het schepencollege van Hoegaarden ondersteunt haar boeren, die ene petitie opstartten tegen het stikstofplan. Het onderschrijft de bezwaren die 26 plaatselijke landbouwers indienden bij de Vlaamse overheid tijdens de periode van openbaar onderzoek over het Plan PAS en het Milieueffectrapport (MER).

Het schepencollege concludeert in een eigen rapport dat de stikstofaanpak in alle economische sectoren grensoverschrijdend moet worden bekeken en dus niet alleen in de landbouwsector.

“Wij, boeren, zijn niet betrokken geweest bij het Plan PAS”, zegt burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V), die zelf landbouwer is. “We kregen niet eens bedrijfsinformatie ter beschikking. Welke economische impact de maatregelen voor ons gaan hebben, blijft een onbeantwoorde vraag. De landbouw biedt geen toekomst meer. Jonge landbouwers haken af bij gebrek aan toekomstperspectief. Stimulansen ontbreken om een familiaal bedrijf over te nemen. Een realistisch systeem van reductiedoelstellingen voor stikstofuitstoot ontbreekt. Voor bedrijven met een veestapel bestaan nagenoeg geen ontwikkelingskansen meer.”

Pittoresk landschap

PAS staat voor Programmatische Aanpak van Stikstof. Voor Hoegaarden staan in de statistieken 59 landbouwers geregistreerd. Ze bewerken 2.593 hectare grond in het, wat heet, ‘pittoresk halfopen Hagelands cultuurlandschap’. Dat beslaat driekwart van de totale oppervlakte van de gemeente. Akkerbouw komt het meest aan bod en in mindere mate weiland, veeteelt en fruit. In juni protesteerden de Hoegaardse boeren tegen het plan door met toeterende tractoren door de gemeente te rijden en hun ongenoegen nadien kenbaar te maken aan de gemeenteraadsleden.

In hun petitie geven de landbouwers en nu ook het schepencollege te verstaan akkoord te kunnen te gaan met maatregelen om een overdaad van stikstofuitstoot ten gevolge overdreven vermesting tegen te gaan. “Te grote stikstofuitstoot verzuurt de grond en maakt die onvruchtbaar. De biodiversiteit neemt af en verarmt de natuur. Maar niet in Hoegaarden, want daar is er zelfs een mesttekort. Absurde stikstofmaatregelen hebben een nefast gevolg voor de sector in de gemeente. Het historische beeld van onze kleinschalige, gemengde bedrijven dreigt uit het landschap te verdwijnen.”

Economische gevolgen

De petitie is scherp voor de Vlaamse overheid. “Ze ziet niet in dat de grootste stikstofemissie buiten Vlaanderen ligt en Vlaamse landbouwbedrijven toch de zware lasten daarvan moet dragen. “Dat voor een sector, die al veel inspanningen deed om de emissie te reduceren en daarvoor investeringen te hebben gedaan. Blijkbaar onvoldoende.”

Het schepencollege verwijst ook naar de economische gevolgen indien landbouwbedrijven gaan afbouwen of tenietgaan. “Ook sectoren als de voedingsindustrie en het transport zullen getroffen worden met afdankingen van werkvolk als gevolg. In Hoegaarden groeit een tendens om familiale landbouwbedrijven in te schakelen in het systeem van verkoop korte keten of rechtstreeks van producent/boer aan consument. Dat systeem komt in het gedrang.”