wijgmaal station

Dialoog wil buurt verzamelen rond station van Wijgmaal

Het leegstaande stationsgebouw van Wijgmaal (Leuven) wordt gerenoveerd en krijgt een nieuwe bestemming. Het stijlvolle maar aftandse pand wordt het nieuwe kantoor van milieuorganisatie Dialoog. In samenwerking met Vites, een koepel van bedrijven uit de sociale economie, komt er ook een sociaal restaurant. “Voor de buurt stellen we ook vergaderruimtes ter beschikking”, zegt Inge Pauwels, coördinatrice van Dialoog.

Dialoog was al langer op zoek was naar nieuwe kantoorruimte. Maar ze wilden liever geen woonhuis inpalmen en gaven de voorkeur aan een renovatie. “We wilden ook dicht bij een station blijven en streefden naar een energiezuinige en betaalbare oplossing”, zegt Pauwels. “Aan al deze voorwaarden is voldaan. Veel dichter bij het station zullen we nooit geraken.”

De eerste horde is inmiddels genomen. “Na een zorgvuldige selectie stelden we ar-te aan als architectenbureau. Samen met hen staken we meteen van wal om er iets moois van te maken. Van bij het begin wilden we de buurt erbij betrekken. En hoe kunnen we dat beter doen dan door de mensen uit te nodigen?”

Daarom organiseert Dialoog op zaterdag 18 februari een buurtevenement. “Iedereen die zich betrokken voelt of gewoon geïnteresseerd is, verwelkomen we graag tussen 11 en 15 uur op de parking van architectenbureau ar-te aan de Remytoren langs de Remylaan 2b in Wijgmaal. Op een steenworp van het station. We trakteren alle aanwezigen op een hap en een tap.”

Het stationsgebouw van Wijgmaal stond al jaren te verkommeren toen het stadsbestuur van Leuven het in 2010 in erfpacht nam van de NMBS-holding. De zoektocht naar een private partner voor renovatie kende geen succes. Daarop besloot de stad om zelf middelen vrij te maken, in samenwerking met de Leuvense organisaties Dialoog en SPIT.

Dialoog, dat informeert over duurzaam (ver)bouwen en wonen, neemt de helft van de renovatiekosten op zich. SPIT neemt de uitbating van het gebouw op zich. Dat doet de onderneming in sociale economie in de vorm van een sociaal restaurant dat werkt volgens de principes van de korte keten en met oog voor voedseloverschotten. In het najaar van 2018 hopen ze er hun intrek te nemen.