Het Mollemse familiebedrijf Mechanic International ontwikkelde een zeecontainer waarin protheses ontwikkeld kunnen worden. foto if Het Mollemse familiebedrijf Mechanic International ontwikkelde een zeecontainer waarin protheses ontwikkeld kunnen worden. foto if

Dit familiebedrijf ontwikkelde speciale zeecontainer voor Ugani’s protheses

Het Mollemse familiebedrijf Mechanic International heeft de zeecontainers ontwikkeld waarin kant-en-klare werkplaatsen voor protheses van de start-up Ugani in ondergebracht kunnen worden. Zo kunnen ze makkelijk getransporteerd en ingezet worden in ontwikkelingslanden.

De nieuwe technologie is een samenwerking tussen het Mollemse Mechanic International en Ugani Prosthetics. Mechanic International is een familiebedrijf gelegen in de Mollemse industriezone en gespecialiseerd in beveiligingen, allerlei types containers en in de aanpassing van zeecontainers. Ugani en Mechanic International kwamen in mei 2023 met elkaar in contact en werkten samen aan dit project.

Lees ook: Start-up uit Vaalbeek schakelt versnelling hoger met mobiele prothese-atelier om patiënten in derdewereldlanden te helpenBeide bedrijven hebben drie kant-en-klare werkplaatsen voor protheses ondergebracht in 20 FT zeecontainers. Ter verduidelijking: zo’n container heeft een lengte van ongeveer zes meter en een breedte en hoogte van ongeveer 2,5 meter. Het project, gesponsord door Finexpo, implementeert een nieuwe werkplaats voor protheses in Kinshasa met behulp van Ugani’s 3D- technologie. Mechanic International zorgt voor de levering en inrichting van de zeecontainers.

Veertig miljoen

“Deze werkplaats functioneert volledig autonoom en is voorzien van de modernste technieken zoals zonnepanelen en airco. Er zijn drie units, de Carebox, de Techbox en de Workbox, elk met zijn eigen functie en inrichting”, klinkt het bij Mechanic International.

Beide bedrijven zagen dan ook meteen de enorme maatschappelijke meerwaarde in dit project. Ze berekenden op basis van cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie dat naar schatting 40 miljoen mensen in ontwikkelingslanden die een amputatie ondergingen, een prothese nodig hebben. Slechts een zeer klein percentage van deze patiënten, afhankelijk van het land vijf tot vijftien procent van de geamputeerden, krijgt een prothese.

Grote impact

De containers zullen ingezet worden als ziekenhuislokalen waar jaarlijks 1.500 protheses gemaakt zullen worden door Ugani Prosthetics om de patiënten aan een nieuw leven te helpen. Om er echter voor te zorgen ze dat de klanten een aantrekkelijke oplossing kunnen bieden, gaan ze de hele waardeketen van prothesen reorganiseren en werken ze samen met lokale gezondheids- en onderwijsinstellingen om de positieve impact die ze kunnen creëren te vergroten.