Nieuws Vlaams Brabant Documentaire blikt terug op sociale strijd bij Renault

Documentaire blikt terug op sociale strijd bij Renault

Documentaire blikt terug op sociale strijd bij Renault

Maandag zal het dag op dag twintig jaar geleden zijn dat de werknemers van Renault in Vilvoorde te horen kregen dat hun fabriek zou dichtgaan. Meer dan 3.000 mensen verloren hun baan. De werknemers bezetten wekenlang de fabriek. Over de harde sociale strijd werd een documentaire gemaakt. Renault 20 jaar later ging in première in de Kruitfabriek in Vilvoorde.

Tussen de aankondiging van de toenmalige Renault-topman Schweitzer op 27 februari 1997 en de effectieve sluiting van de fabriek in Vilvoorde in juli van dat jaar zaten maanden van bikkelharde strijd.

De documentaire duurt bijna een uur en is een creatie van studenten van de befaamde Brusselse filmschool Ritcs. Ze deden meer dan vijftig interviews met ex-werknemers en syndicalisten.

Aan de hand van getuigenissen wordt een beeld geschetst van het leven voor de sluiting van Renault, de strijd voor de werkgelegenheid en de gevolgen voor de arbeiders en bedienden na de sluiting van de fabriek. De interviews worden afgewisseld met archiefmateriaal.

Gewezen werknemers van Renault, familieleden, vrienden, sympathisanten en vakbondsmilitanten woonden op uitnodiging van Hart boven Hard in de Kruitfabriek de première bij.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Lubbeek
Lubbeek

Familiebedrijf opent office op Ibiza

LUBBEEK – Het Lindense familiebedrijf M&T (Muylaert & Theys), leverancier van relatiegeschenken, giveaways, marketing materiaal en promotietextiel, opent in april… Lees meer

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.