Dokus Mertens nieuwe CEO van Siemens Healthineers BeLux Dokus Mertens. Foto: Siemens Healthineers BeLux

Dokus Mertens wordt nieuwe CEO van Siemens Healthineers BeLux

Siemens Healthineers BeLux, een medisch technologiebedrijf met hoofdkantoor in Huizingen, heeft een nieuwe CEO. De 37-jarige Dokus Mertens neemt de fakkel over van Carl Laurent die met pensioen gaat. Mertens wil de groei van het bedrijf verderzetten en een brug vormen tussen de industrie en Belgische zorginstellingen.

De kersverse CEO is geen vreemde voor het van oorsprong Duitse bedrijf. Hij ging in 2010 aan de slag bij Siemens Healthineers en bekleedde verschillende functies. Eerder dit jaar werd hij nog benoemd tot Head of Sales.

Sinds oktober staat hij als CEO aan het hoofd van Siemens Healthineers. Hij volgt daarmee Carl Laurent op die sinds 2018 CEO was. Tot eind dit jaar volgt een overgangsperiode waarin Laurent zijn opvolger nog zal ondersteunen. "Ik heb er echt zin in", vertelt Mertens. "Ik heb al verschillende functies bekleed, maar in de rol van CEO blifj je dicht bij de mensen en kan je alsnog impact hebben op de organisatie en de industrie. Ik verheug me op het verkennen van dat evenwicht."

Inzetten op innovatie en digitalisatie

Mertens is ervan overtuigd dat er in de komende tien jaar een revolutie zal plaatsvinden die het ziekenhuismodel op zijn kop zal zetten. "De Belgische gezondheidszorg staat onder ontzettende druk door het stijgend aantal patiënten, een acuut gebrek aan medisch personeel en een kostenmodel dat de zorg stilaan financieel onhoudbaar maakt", vertelt hij.

"De enige oplossing om niet in te boeten aan kwaliteit en betaalbaarheid, is de efficiëntie vergroten. Dat kan alleen door middel van nieuwe technologieën zoals AI of augmented reality, waarbij we gebruikmaken van de kracht van data. Met andere woorden, blijven innoveren is de boodschap om de handen van het zorgpersoneel vrij te maken voor wat er echt toe doet: kwalitatieve zorg voor elke patiënt."

Verbindende rol

Mertens hoopt met het bedrijf ook een verbindende rol te spelen in die gezondheidszorg van de toekomst. "We willen uitgroeien tot een betrouwbare langetermijnpartner waarop ziekenhuizen kunnen rekenen om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden. Andere landen zoals Nederland en het Verenigd Koninkrijk staan hier verder in, met samenwerkingscontracten van twintig of dertig jaar. We willen een brug slaan tussen de industrie en de Belgische ziekenhuizen om de kwaliteit van de zorg naar nieuwe hoogtes te tillen."