Foto mdt, shutterstock

Drie jaar na ‘fastfoodoorlog’ vraagt McDonald’s opnieuw vergunning aan voor nieuwe vestiging

TERVUREN - Fastfoodketen McDonald's heeft opnieuw een omgevingsvergunning aangevraagd bij het gemeentebestuur van Tervuren voor de uitbating van een vestiging langs de N3 vlakbij de Carrefour. Die aanvraag werd ook in 2020 al ingediend, maar toen werd beslist geen vergunning toe te kennen. Ook de buurtbewoners kantten zich toen, onder meer door middel van een petitie, fel tegen de plannen.

Drie jaar geleden veroorzaakte de toenmalige aanvraag van McDonald's heel wat heisa bij meerdere inwoners. Een petitie werd bijna 1.000 keer ondertekend, en tijdens het openbaar onderzoek werden meer dan 400 bezwaarschriften ingediend. Al waren er ook petities die net voor de komst van het burgerrestaurant pleitten.

Uiteindelijk besliste het gemeentebestuur toen om geen vergunning toe te kennen. Dat gebeurde om mobiliteitsredenen. Maar ook op stedenbouwkundig vlak bleken de plannen onvoldoende om de gemeente te overtuigen. De Amerikaanse fastfoodgigant ging in november 2020 nog in beroep tegen de beslissing van het gemeentebestuur om geen omgevingsvergunning toe te kennen, maar sindsdien bleef het windstil rond het project.

Binnen de drie maanden

Tot nu, want vorige week werd opnieuw een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente Tervuren. Net zoals bij de vorige vergunningsaanvraag gaat het om de bouw van een nieuw restaurant met drive-in en omgevingsaanleg. Burgemeester Marc Charlier (N-VA) bevestigt de nieuwe aanvraag van McDonald's. “De diensten onderzoeken nu het nieuwe voorstel”, zegt hij. “Het gaat opnieuw over een aanvraag op dezelfde site als drie jaar geleden.”

“Er waren destijds enkele opmerkingen in de plannen waarmee we ons als gemeentebestuur niet konden verzoenen. Nu wordt onderzocht of het nieuwe voorstel wél voldoet, maar gezien de aanvraag nog maar recentelijk werd ingediend, is dat nog niet gebeurd. Binnen de drie maanden moeten we een beslissing nemen. Meer kan ik nog niet kwijt over de plannen”, aldus de burgemeester. McDonalds werd meerdere keren gecontacteerd voor een reactie, maar voorlopig geeft het bedrijf nog geen concrete toelichting over de plannen.

Hoewel het project dus nog niet helemaal duidelijk is, zijn sommige buurtbewoners alvast wél duidelijk over de mogelijke komst van de fastfoodketen. “Dit is verschrikkelijk nieuws voor Tervuren en meer dan duizend kinderen die in de buurt naar school gaan”, zegt buurtbewoner Dafydd.

Extra verkeer

“We dachten dat een petitie met duizenden handtekeningen en 400 klachten tijdens het openbaar onderzoek een paar jaar geleden voldoende waren. Heeft de multinational de boodschap de vorige keer niet begrepen? We brengen een groep ouders, leerlingen en bewoners bij elkaar. Een nieuwe petitie komt eraan. Dit is niet alleen slecht nieuws voor de gezondheid, maar denk eens aan al het extra verkeer voor de omwonenden?”