Durf – Citribel Foto: VDT

Durf kaart oneerlijke Chinese concurrentie aan. “We moeten Citribel de nodige steun bieden”

Na Photovoltech en andere bedrijven bedreigt valse concurrentie uit China nu ook het Tiense Citribel, wereldleider in het produceren van citroenzuur. In een nieuw rapport legt Durf, de nieuwe politieke beweging in Tienen, uit hoe de Chinese overheid massaal steun geeft aan de concurrenten van Citribel. “We moeten inderdaad vechten, maar we blijven verder werken aan de toekomst”, zegt Brandaan Mombaers van Citribel.

Een delegatie van Durf bracht maandag een bezoek aan Citribel. “Citribel is voor Tienen een heel belangrijk bedrijf”, stelt Jonathan Holslag van Durf. “Hier werken 340 mensen. Dat wil zeggen dat 340 gezinnen afhankelijk van dit bedrijf zijn, los van de landbouwers en de vele toeleveranciers. Maar het is ook een bedrijf dat wil investeren, meer dan 60 miljoen euro voor een duurzamere productie. Maar helaas wordt het bedrijf vandaag bedreigd door de oneerlijke concurrentie van China.”

Jonathan Holslag, professor internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel, maakte zopas een studie over de Chinese industriepolitiek en de impact ervan op de Europese citroenzuurproductie. “Het is hallucinant wat in China gebeurt. Van het ene op het andere jaar zie je daar vanuit het niets citroenzuurfabrieken gebouwd worden met heel veel staatssteun. In één geval werd zelfs een hele Chinese woonwijk afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe fabriek. China kan daardoor citroenzuur op de markt dumpen aan minder dan de helft van de prijs.”

Bij Durf wil men dat de overheid dringend beschermende maatregelen gaat nemen. “Het probleem is al lang bekend bij de overheid,” stelt professor Holslag. “Er zijn al wat politici bij Citribel komen kijken, maar met bezoekjes alleen redden we het bedrijf niet. Ik sprak een tijd geleden bijvoorbeeld met minister van Industrie Jo Brouns. Hij viel uit de lucht. Dat kan echt niet. We moeten de concurrentievervalsing weren met invoerheffingen van minstens 40 procent.”

 

Maar ook lokaal kan het volgens Durf veel beter. “Sinds 2014 zijn er in de Tiense industrie 300 jobs verdwenen, meer dan in vergelijkbare steden”, zegt Holslag. “We willen een sterke schepen van Economie en pleiten voor een volwaardige industriepolitiek in Tienen. De stad moet geld vrijmaken voor een coördinator voor de industrie. Die kan subsidies aantrekken en onze bedrijven, groot én klein, helpen verdedigen. Elke euro in een goed economisch beleid verdient zich gemakkelijk terug.”

Brandaan Mombaers van Citribel is blij met het bezoek van Durf. “Het is goed dat de problematiek aangekaart wordt. Niettemin doen wij er alles aan om onze toekomst veilig te stellen. Ons geplande project van 60 miljoen euro gaat door, maar kent wat uitstel door de oneerlijke concurrentie uit China, waar we mee geconfronteerd worden.”